Na vsebino

Naj čakre žarijo in se vrtijo

In leto je znova naokoli. Pustimo to čudno leto 2020 za nami in se ozrimo naprej v leto, ki se je pravkar začelo.

In ker smo na samem začetku, se v tokratnem blogu dotikamo osnov energijskega sveta. Tam, kjer se vsa energijska zgodba začne. Pri ČAKRAH. Danes bomo govorili o čakrah na splošno, potem pa se bomo skozi leto sprehoditi preko posameznih čaker in spoznavali njihov pomen, njihovo osnovno energijo in vibracijo.

Torej, kaj pravzaprav so čakre?

Na kratko lahko rečemo, da so čakre energijski centri v našem telesu, ki v starodavnem sanskritu pomenijo »kolo« ali »vrtinec svetlobe«. Vizualne upodobitve čakre prikazujejo kot kolesa, ki se vrtijo.

Čakre predstavljajo bazo oz. vozlišča našega energijskega telesa, ki je seveda tesno povezano in se prepleta z našim fizičnim telesom. Vse živo in vidno ima okoli sebe tudi nevidno energetsko telo. To energijo, ki nas obkroža, velikokrat imenujemo tudi avra.

Avra je zelo subtilna energijska plast okoli človeka, ki ga varuje pred izgubo življenjske energije in tudi pred vdorom škodljivih energij v telo. Avra je v osnovi sestavljena iz sedmih slojev različnih barv, ki jih vidijo posebno senzibilni ljudje. Poleg teh je sestavljena še iz petih nevidnih slojev, ki pa so energetsko in radiestezijsko vseeno zaznani. Prvih sedem slojev je energetsko povezanih z ustrezno čakro energijskega telesa in ustrezno oz. pripadajočo žlezo z notranjim izločanjem fizičnega telesa. Žleze so most med čakrami in preostalim delom telesa in po njem potiskajo življenjsko energijo.

Fizično telo ima številne čakre, vendar ko govorimo o delovanju na različne aspekte življenja (telo, um, čustva in duša) v večini uporabljamo sedem velikih oz. glavnih čaker. Skupaj oblikujejo osnovno pot »kundalini« prebujenja. Kundalini energija je mirujoča ognjena energija na dnu hrbtenice.

Vsako čakro povezujemo z določenim aspektom našega življenja. Prve tri čakre so osnovne in najpomembnejše za naše zdravje, slednje pa je v marsičem odvisno od njihove uravnotežene aktivnosti. Prve tri čakre zato imenujemo osnovne, temeljne oz. materialne (korenska in spolna čakra ter čakra solarnega pleksusa). Četrta (srčna) čakra predstavlja most oz. mejo med tremi nižjimi materialnimi in tremi višjimi duhovnimi čakrami, ki sledijo srčni čakri (grlena čakra, tretje oko in kronska čakra). Čakre neprestano sprejemajo energijo Vesolja. Vrtenje in hitrost vrtenja, barva, blokada znotraj posamezne čakre oz. njena prevodnost je odvisna od naših misli in dejanj.

S stališča energijske medicine je za nas najbolj zanimivih sedem glavnih čaker, ki so odgovorne za večino organov in funkcij našega telesa. Teh sedem čaker se nahaja na sedmih glavnih živčnih pletežih v telesu oz. po dr. Davidu Tansleyu tam, kjer se po enaindvajsetkrat križajo mirujoči energijski snopi. Enaindvajset manjših čaker pa se nahaja tam, ker se po štirinajstkrat križajo energijski snopi. Manjše čakre so za uhljema, nad prsmi, ob stičišču ključnic, na dlaneh, na podplatih, za očmi. Dve sta povezani s spolnimi žlezami, ena je blizu jeter, ena je povezana z želodcem, dve sta v povezani z vranico, po ena je pod vsakim kolenom, ena blizu priželjca in ena blizu sončnega pleteža. Obe manjši čakri na dlaneh sta zelo pomembni za zdravljenje.

Kjer se energetske linije sekajo po sedemkrat, se nahajajo še manjše čakre. Obstaja še nekaj drobnih središč moči, kjer se te linije sekajo le po nekajkrat. Ta manjša središča naj bi ustrezala akupunkturnim in akupresurnim točkam tradicionalne kitajske medicine.

Vsaki čakri na sprednji strani telesa ustreza manjša čakra na zadnji strani. Vsaka čakra ima torej svoj sprednji in zadnji aspekt. Sprednji aspekt čakre je povezan s človekovimi občutji, zadnji pa z voljo. Izjema sta prva (korenska) in sedma (kronska) čakra, ki imata samo en aspekt. Sta enojni in se nahajata na vzdolžni osi telesa, kjer teče tudi glavni energetski kanal telesa. Ostale čakre (druga, tretja, četrta, peta in šesta) pa so parne. Šesta in sedma čakra sta povezani tudi z miselnimi procesi.

Pogoji za pravilno delovanje čaker so, da se vrtijo v pravo smer (smer urinega kazalca), so odprte in neblokirane. To pomeni, da morajo biti energetsko pretočne in energetsko polne.

Prvih šest čaker je neposredno vezanih na fizično telo, saj se posamezna čakra nahaja ravno vzdolž linije hrbtenice, potekajoč od spodaj navzgor. Sedma čakra pa se nahaja na temenu in predstavlja prehod v višje sfere naše duhovnosti.

Prva čakra energetsko napaja naše noge in spolne organe. Druga mehur in nadledvične žleze. Tretja vse ostale dele telesa v trebušni votlini. Četrta vse dele v prsnem košu. Peta vrat in spodnjo čeljust. Šesta čakra pa energetsko skrbi za glavo.

Prva čakra ima vstopno mesto med anusom in spolovilom (presredek). Druga je parna čakra, ki se iz hrbteničnega kanala, približno v predelu trtice, širi navzven v obliki lijaka na obe strani. To je naprej in nazaj proti hrbtu. Tretja čakra, t.i. solarni pleksus oz. sončni pletež, se širi navzven malo nad popkom. Četrta čakra se širi navzven iz hrbteničnega kanala približno v sredini grodnice oz. prsnice. Peta, grlena čakra, izhaja ven iz sredine grla zopet na obe strani. Enako tudi šesta čakra, ki je locirana na glavi in ima center v hipofizi. Sedma čakra izstopa na temenu, njen center pa je v epifizi.

Pri popolnem zdravju in optimalni polnosti energije imajo vse čakre premer okrog 20 cm in se od energijskega kanala v sredini hrbtenice širijo navzven do približno 3 cm od telesa.

Glavni telesni meridiani so energetske poti, ki povezujejo čakre in potekajo po sprednji in zadnji strani telesa. Te povezave morajo biti popolnoma pretočne. Če so ti kanali delno ali celo popolnoma stisnjeni, je lahko posledica moteno funkcioniranje delov telesa v predelu med dvema sosednjima čakrama.

Stranske čakre so v vseh sklepih prstov na rokah in nogah, v rokah v zapestju, v komolcu in rami, v nogah v gležnju, kolenu in kolku, na glavi v obeh čeljustnih sklepih in v obeh sencah. Glavne stranke čakre so energetsko odgovorne za vse funkcije sklepov. To pomeni, da so odgovorne za gibljivost sklepov, za delovanje okostja, vezi, ožilja v sklepih, živčevja in ostalih tkiv. Če pride do delne ali popolne blokade stranske čakre, ki traja dalj časa, se na tistem mestu pojavi težava.

Zelo pomembni pa so tudi izhodni energetski kanali na glavi in nogah. Ti kanali služijo za samodejno odvajanje škodljivih in odvečnih energij iz fizičnega telesa. Skozi energetske kanale na glavi se odvajajo energije od tretje čakre navzgor. Dva izhodna energetska kanala, ki tečeta iz nog služita za odvajanje škodljivih energij iz fizičnega telesa od tretje čakre navzdol.

Če torej v eni ali v več čakrah obstaja določena blokada, je pretok energije onemogočen oz. moten. Skrajna posledica takšnega neravnotežja pa so lahko težave na vseh življenjskih področjih. Pravilna aktivnost čaker je torej ključ do zdravega telesa in uma.

Kratek pregled pomena sedmih glavnih čaker:

  • KORENSKA čakra - povezana je z domom, družino, občutkom varnosti in pripadnostjo, delom in financami.
  • SAKRALNA čakra – povezana je z našimi fizičnimi potrebami, kot je hrana in spolni odnos, z našimi odvisnostmi (od drog, cigaret in hrane ipd.) ter našim telesom in z njim povezanimi fizičnimi aktivnostmi, težo, zdravjem itd.
  • SOLARNI PLEKSUS čakra - povezujemo jo z občutkom moči, strahu, občutkom nadzora nad nami ali tistim nadzorom, ki ga izvajamo mi.
  • SRČNA čakra - je most med zemeljskimi čakrami (korenska, sakralna, solarni pleksus) ter duhovnimi (grlena, tretje oko, kronska). Povezujemo jo z razmerji s starši, partnerjem in sodelavci, z ljubeznijo do sebe, Stvarnika, družine ipd.
  • GRLENA čakra – povezujemo jo s komunikacijo ter zmožnostjo govoriti resnico in zmožnostjo, da povemo, kar potrebujemo.
  • TRETJE OKO čakra – povezujemo jo z našimi željami o prihodnosti, povezovanje z bitji svetlobe ter jasnovidnostjo.
  • KRONSKA čakra - povezujemo jo s Stvarnikom, Bogom, duhovnostjo, božanskim vodstvom in življenjsko resnico.

Ne glede na to, ali se jih zavedamo ali ne, so čakre sestavni del našega telesa, se nenehno vrtijo in vibrirajo v skladu z nami. Dela na čakrah se moramo vedno lotiti postopoma oz. pri naših temeljih, začenši pri korenski čakri. Podobno kot pri gradnji hiše. Dobri in močni temelji so vedno pogoj za lepo in varno hišo ter življenje v njej.

Pojdite nekam v tišino, kjer boste zares sami, brez ostalih motečih faktorjev. Poskušajte začuti vaše čakre. Poskušajte si jih vizualizirati, kako se vrtijo in žarijo. Poskušajte zaznati njihove barve. Nekaterim mogoče uspe že v prvo. Če ne v prvo pa vam bo z malo vaje nekoč zagotovo uspelo, kajti vsi nosimo to sposobnost »videnja« v sebi. Ker brez energijskega telesa ne moremo obstajati. Ker brez energije ni materije.

Lep začetek leta želim!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj