Na vsebino

Nasveti iz koša za perilo

Otrok 1 in Otrok 2 sta doma in uživata v počitnicah. Okoli hiše iščeta primerke kač (in jih ne najdeta … upam) in delata kupe iz pokošene trave. Včasih sta bosa, včasih sta obuta, včasih sta v nogavicah. Otrok 3 po vseh štirih leti po vseh terenih in je sam sebi strašno všeč. Za mizo jé čisto sam z roko in kadar mu kaj ni všeč, vrže na tla. Kasneje vrženo na tleh najde, posvaljka s koleni in pojé.

Če ste kot jaz, imate doma majhne (ali večje) otroke, po vsej verjetnosti poleti perete trikrat več perila kot pozimi. Pozimi se otroci onesnažijo v največji meri tako, da se valjajo po tleh v sobi (in poberejo ekstra prah, ki ga dela centralno gretje, razen pri nas, ki prahu nimamo, nikjer nikoli, aškao), poleti pa je priložnost na vsakem koraku – dela in nedela zunaj, sveže pokošena trava, po kateri se je nujno treba povaljati, sveže sadje, ki ga je treba jesti naravnost z drevesa, sladoled, ki se topi malo prehitro, slabo tempiran čokoladni krof, itd., itd., itd.

Malo sem pametna, dosti pa ne, zato sem se pri Otroku 3 zavezala pralnemu pleničarstvu in na maksimalno tri dni perem tudi za zvrhan ajmar pralnih pleničk. To pranje zahteva nekoliko posebne pogoje.

Zato sem se kot izkušena pralka in nasploh po srcu dober človek odločila, da vam danes podelim nekaj svojih nasvetov, kako učinkovito in varčno prati perilo poleti, ko je te žehte več in nam je sonce naklonjeno.

  1. Ni kriminal, da včasih opereš na 40°C. Oblačila, ki so prepotena, malo od zemlje ali imajo petnajst flekcev od vrtčevskega kosila, se lahko opere na 40°C, ni jih treba na 60. Za tiste flekce od vrtčevskega kosila, ki so mastni, lahko uporabite namenski odstranjevalec madežev za perilo ali pa tudi navadni fluorescentno rumeni razmaščevalec za površine. Potisk na majicah se na nižji temperaturi ne bo uničil in perilo bo lepo dlje.
  2. Zmanjšaj število obratov na centrifugi. Poleti, ko prži sonce in imam na balkonu 50 stopinj in več, zmanjšam obrate za vso žehto na 800. Štrom je za plačat, sonce pa zastonj, dokler se kdo ne spomni nečesa novega. Tako oblačila kot stroj so podvrženi manjšim silam.
  3. Ne likaj. Ne rabiš tega. Ajde, nujno zlikati moraš tista oblačila, ki so 1. malo ohlapna, 2. jih nosiš za na talepše. Torej okej, srajce zlikaj. Če imaš neko ohlapnejšo bluzo za v službo, jo zlikaj. Vse, kar je kolikor toliko oprijeto, pa je prilično vseeno, ali je bilo zlikano ali ni, ker se zmečka, zafleka od švica in raztegne po telesu – vse v prvih petih minutah, odkar sedeš v avto. Bonus: če ima kontrastne vzorce, ne rabiš likati. Življenje je dovolj komplicirano in hiša dovolj pregreta tudi brez tega.
  4. Za božjo voljo, ne uporabljajte sušilca, če ni res, RES nujno. Zadnjič sem štopala. Perilo, ožeto na 800 obratih, je bilo na soncu popolnoma posušeno v treh urah. Zastonj! Wuhu!
  5. Sušenje perila na soncu – tricky business. Znalo bi pobledeti. Bodi priden in če ga daješ sušiti na sonce, ga obrni z notranjo stranjo navzven. Tako ga mimogrede tudi malo premučkaš in zmehčaš.
  6. Mehčalec. Zapaca stroj in povzroča alergije. Ne rabiš tega.
  7. Flekce na belih oblačilih marsikdaj lahko odstraniš tako, da jih posončiš. To lahko potrdijo vse pralke pralnih pleničk.
  8. Ne pozabi vsake toliko časa na en krog s krpo po notranjosti stroja in zagnati program za samočiščenje. To je najmanj in največ, kar lahko storiš za svoj stroj.
  9. Niso vsi programi na stroju namenjeni temu, da namečeš maksimalno maso perila. Oglej si vse plonk ceglce, ki so ti jih dali zraven stroja. Imej jih nekje blizu stroja. Brez sramu si jih vsakokrat oglej.
  10. Sedenje pred strojem in gledanje kako lepo se pere je normalno početje in nikakor ne nekaj, česar bi se morali sramovati. Vsaj upam.
Vir: https://www.facebook.com/nezaslisana/

Nezaslišana je ženska na sebi lasten, nefiltriran način, a z neskončno ljubeznijo in veliko humorja, ki je za to vse nujen. Obožuje besede v našem in v tujih jezikih, če pa ji kakšna manjka, si jo kar sama izmisli. Poganjajo jo dobre knjige, smeh, močna kava, želja po ustvarjanju in po dogodivščinah z možem in dvema otrokoma – v pričakovanju tretjega. Želi povedati tako kot je v resnici – razen, če se da narediti bolj smešno.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj