Na vsebino

Svetovni prvak v nedokončanih projektih in uboga kovačeva kobila

Vam uspe dokončati vsako stvar, ki se jo lotite, ali kakšna ostane tudi nedokončana?

Ljudje smo kreativna bitja. Vedno nekaj ustvarjamo, pa če se tega zavedamo ali ne. Imamo ideje in želimo jih realizirati. Škoda se nam zdi, da bi šle naše zamisli v nič.

Velikorat se zgodi, da se lotimo neke stvari, vendar je nikoli ne dokončamo. Najbolj pogosti razlogi so pomanjkanje časa, denarja, prostora, znanja, volje in energije.

Najslabše, kar lahko naredimo je, da se lotimo drugega projekta, še preden smo zaključili prvega. Tako se nam projekti kopičijo in le redko katerega tudi zaključimo.

Zanimivo je, da stvari, ki jih delamo za druge, dokončamo bistveno prej, kot tiste, ki jih delamo zase. Vsi zelo dobro poznamo rek “Kovačeva kobila je vedno bosa”. Ta rek je zelo star in zelo resničen.

Priznati moram, da imam na osebnem področju veliko projektov, ki jih želim dokončati. Če bi preštel vse projekte, ki čakajo da jih zaključim, bi verjetno postal svetovni prvak v nedokončanih projektih.

Eden izmed takšnih projektov je tudi lučka, ki sem jo začel delati pred dobrim letom in pol. Na socialnih omrežjih sem že objavil nekaj fotografij kako lučka nastaja in pri tem se je tudi ustavilo.

Imel sem in še vedno imam natančno predstavo, kako bo lučka izgledala, ko bo gotova. Točno sem vedel kako bom lučko izdelal in tudi že kupil nekaj materiala. Potrebno je bilo vložiti le še nekaj ur dela in projekt bi bil zaključen.

Nedokončani projekti nas pogosto preganjajo v naših mislih. Vsake toliko časa se spomnimo na njih in takrat postanemo slabe volje. Takrat se jezimo, da imajo dnevi premalo ur, čeprav jih nikoli niso imeli več kot 24. Je pa res, da velikokrat teh 24 ur ne znamo dobro razporediti in maksimalno izkoristiti.

Odločil sem se, da se bom svojih projektov lotil bolj sistematično. Izbral bom 2 projekta, ki ju želim zaključiti najprej in vse ostale projekte dal na “stand by”. Dokler ne bosta oba projekta zaključena, si ne bom dovolil niti razmišljati o drugih zamislih, kaj šele, da bi na njih delal.

Dva projekta, ki ju bom zaključil prva, sta lučka Recikla in otroška postelja Jeep.

Če imate tudi vi preveč odprtih projektov, predlagam, da kakšnega opustite. Olajšali si boste dušo in ostalo vam bo več energije za delo na bolj pomembnih stvareh.

Če vse osebne projekte zaključite sproti, mi pa prosim povejte, kako vam to uspe.

Mene v šoli tega niso naučili.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj