Na vsebino

Mestni predeli Tokia (35)

Ne glede na kateri izmed stoterih postaj izstopiš v Tokiu, te bo mesto pričakalo s pestro ponudbo. Na ulicah se stalno kaj dogaja in ni treba daleč, da se med visokimi zgradbami prikaže novo svetišče. Mesto, ki nikoli ne spi, se spreminja iz dneva v dan, in medtem, ko nekatera središča ob mraku ugasnejo luči, se v drugih življenje šele prične.

SHUBUYA Shibuya je ogromen predel centralnega Tokia, ki je mnogokrat prva destinacija turistov. Ogromna Shibuya postaja potnike pusti na znamenitem križišču, ki ga dnevno prečka več kot dva milijona ljudi. Če bi se zbrali vsi prebivalci naše majhne Slovenije, ne bi dosegli dnevnega povprečja. Ko se prižge zelena luč, se na ceste zgrnejo gruče ljudi, ki ga prečkajo vsepovprek. Pravi pomen organiziranega kaosa.

Poleg svetovno znanega križišča, Shibuya razvaja z mnogimi trgovinami in restavracijami, ki so zvečer osvetljene v neon barvah. Sprehod med ulicami trgovin te popelje do ogromnega Yoyogi parka, kjer objet z drevjem, pozabiš na mesto, ki te obdaja. Na park meji Meiji svetišče, ki so ga osem let po smrti posvetili vladarju Meiji, ki je Japonsko zarisal na moderen zemljevid.

HARAJUKU Harajuku je okrožje večjega predela Shibuya, kjer na ulicah mladina izkazuje svoj prefinjen modni stil. Na nedeljsko popoldne glavni predel središča poka po šivih, ko se tisoče mladih sprehaja med trgovinami in išče najnovejše modne dodatke. Nad trgovinami številne kavarne goste privabljajo s štirinožnimi prijatelji. Kava ob družbi psov, mačk, majhnih prašičkov in celo sov, ni nič posebnega.

SHINJUKU Shinjuku je predvsem znan po največji železniški postaji v Tokiu, ki je tudi druga največja postaja na svetu. Naziv največje postaje pripada japonski Nagoyi. Na postaji vsako minuto ustavljajo vlaki, ki v središče vozijo množice ljudi. Vse ulice so čez vikend zaprte za vozila, saj je le tako možen sprehod po okrožju. Med visokimi stolpnicami se skrivajo ozke ulice polne barov, ki vrata odpro ko zapade mrak. Tam se za šankom, ki mnogokrat sprejme le štiri ljudi, domačini družijo ob mnogih kozarcih dolgo v noč.

TAITO Taito središče je bolj kot po lastnem imenu, znano pod imenom UENO. Ueno je ime zelenega parka in ogromne železniške postaje, na kateri hitri shinkansen vlaki v mesto pripeljejo prebivalce severne japonske. Grušč postaje hitro izpuhti, ko prestopiš prag Ueno parka. Ta gosti številne muzeje in galerije Tokia, kjer se vrstijo ekshibicije dinozavrov, zahodne umetnosti, in tradicionalnih samurajev. V parku si poleg nagačenih živali, lahko ogledaš tudi žive, ki prebivajo v Ueno živalskem vrtu.

SUMIDA Sumida okrožje se razprostira vzhodno od glavnega središča, od katerega ga ločijo številni rečni pretoki. Glavna atrakcija okrožja je Tokio Skytree, ki ob lepem vremenu ponuja spektakularen pogled vse do gore Fuji. Razgled iz višine 450 metrov razkaže veličino Tokia in urbano džunglo, ki ji ni videti konca. Okrožje Sumida gosti tudi glavno sumo areno v državi, kjer se v sklopu državnih tekmovanj, trikrat letno odvijejo sumo borbe.

AKIHABARA Akihabara je okrožje polno neon tabel, ki goste vabijo v visoke stavbe polne trgovin z video igrami in anime figurami. Nekdanje središče za nakupovanje elektronike so prevzela večja podjetja in majhne zasebne trgovine zamenjala z večnadstropnimi mega trgovinami. Kljub temu akihabara privablja obiskovalce s pestro ponudbo anime izdelkov in znanimi maid kavarnami, kjer dekleta oblečena v sobarice strežejo kavo in sladice.

CHIDOYA Center Tokia predstavlja okrožje Chidoya katere srce je ogromna zelena površina kraljeve palače. V njej še vedno prebiva japonski kralj, zato je večji del zaprt za javnost. Obisk palače ponuja sprehod po južnih vrtovih in obisk bližnjih svetišč, ki so obdana s stolpnicami finančnega okrožja.

ROPPONGI Eno izmed najprestižnejših in najdražjih predelov za življenje na svetu je Roppongi. Njegova bližina centru Tokia in številne nove modernistične zgradbe so cene stanovanj dvignile v višave. Med sprehajanjem te stalno obdajajo mega avtomobili, kjer vsako minuto mimo tebe pripelje kak Porsche ali Lamborghini. Nov projekt Roppongi hribovje, ki zajema povsem novo zgrajeno okrožje stolpnic privablja mnoge ljubitelje luksuza, ki nakupujejo v trgovinah, pred katerimi stojita po dva varnostnika. Mnoge drage trgovine in Michelinove restavracije dopolnjujejo številna mednarodna podjetja, zaradi katerih številni tuji uslužbenci mestu dajejo mednarodni pridih.

AOYAMA Aoyama je severno okrožje Minato predela, ki meji na Roppongi. Kratek desetminutni sprehod od Roppongija do Aoyame okolje povsem spremeni. Aoyama je namenjena predvsem bivalnim stolpnicam, namenjenim vsem zaposlenim, ki delajo v okoliških centrih. Ob glavni postaji se nahaja Honda Miles cafe, kjer se vsak dan pred odprtjem čakajoč v vrsti gosti stotine obiskovalcev. Znotraj kavarne Honda gosti številne avtomobile, motorje in druge ikonične izdelke, ki si jih lahko ogledaš ob dobri kavi.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj