Na vsebino

Nara - Mesto srn (18)

Na japonskem srne veljajo za svete živali. Sika srne, ki so precej manjše od naših, že stoletja uprizarjajo kot kurirje božanstev. Že v daljnem osmem stoletju, ko je Nara, takrat po imenu Yamato, bila prva japonska prestolnica, so srne veljale za svete, kar se je obdržalo do danes.

V današnjih časih je Nara, bolj kot po statusu nekdanje prestolnice, znana po tisočih srnah, ki bivajo v Nara parku. Ko izstopiš iz železniške postaje, opaziš cestne oznake, ki avtomobile opozarjajo na srne. Te se prosto po Prešernu sprehajajo po parku in okoliških ulicah.

Številni dnevni obiskovalci, ki srne hranijo s posebnimi prigrizki, pripravljenimi prav za njih, jim omogočajo udobno življenje v mestu. Srne so tu že tako navajene ljudi, da se brez zadržkov vate zaletavajo ali grizejo, takoj ko vidijo, da imaš hrano. Po sprehajanju ob številnih templjih in stavbah nekdanje prestolnice, ki se vrstijo ob Nara parku, te tako stalno spremljajo štirinožni prebivalci.

Poleg srn je Nara dom tudi najpomembnejšemu kipu sedeče Buddhe na japonskem. Ta prav tako biva v parku. Tempelj Todai-ji je obdan z drevjem in številnimi srnami, v notranjosti pa se vse do stropa dviga kip Buddhe, visok petnajst metrov. Bronasta Buddha je zadnja še stoječa Buddha izmed velikih Budh Japonske in v mesto privablja številne romarje.

Nara, mesto templjev, svetišč in srn, je mesto z bogato zgodovino in še danes eno izmed svetih mest Japonske. Turisti pa jo, roko na srce, obiščemo zaradi prikupnih srn, kot je razvidno že iz slik.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj