Na vsebino

Osaka - Japonska kuhinja (17)

Osaka, drugo največje japonsko mesto in nekdanje mesto trgovcev, se ponosno predstavlja z vzdevkom japonska kuhinja. Prav tu, v neštetih kanalih kjer so z ladjami uvažali dobrote celotnega otoka, so se razvili mnogi recepti znane japonske kuhinje.

V mestu kjer domačini pravijo “jej dokler ne počiš, ali dokler ne bankrotiraš” se najdejo prave poslastice. V okrožju Dotonbori, ki je nekdaj veljajo za veliko tržnico, se sedaj visoko v nebo dvigajo restavracije z robotsko hrano. Seznam dobrot, ki jih mora probati vsak turist je tukaj dolg. Midva sva jih probala le nekaj, saj bi prej kot počila, bankrotirala. Tukaj sva jih izbrala nekaj.

  1. Takoyaki - klasični prigrizek, ki se ponuja na skoraj vsaki stojnici. Takoyaki so majhne ocvrte kroglice, v katerih se v sredini skriva košček hobotnice. Po kroglicah je polita omaka, majoneza in koščki nori. Slasten prigrizek je precej vroč in neučakane turiste pogosto pozdravi z opečenim jezikom. Takoyaki pripravljajo povsod po Japonski in pred Osako, sva ga že jedla v Beppu. Njegov izvor pa izhaja iz Osake, zato je prav, da sva ga okusila tudi tu.
  2. Okonomiyaki - slana palačinka z zeljem, mesom ali morskimi dobrotami. Okonomiyaki je slastna palačinka, ki jo je precej preprosto narediti, vendar pa je bolj kot sama jed, zanimiv način priprave. Restavracije, ki ponujajo Okonomiyaki so pogosto odprtega tipa, kjer gostje sedijo ob dolgih pultih in opazujejo pripravo hrane. Tovrstno sedenje tik ob pultu, je na japonskem precej običajno. Med čakanjem opazuješ kako kuhar zlaga sestavine, jih peče in oblikuje v končno jed, ki ti jo nato postreže. Palačinko postavi na toplo ploščo, s koder so jo kosaš na majhne delce. Do sedaj najino najljubše kosilo. (Definitivno zanimivejši video kot slika. Bo treba počakati, da Tomaž pripravi vlog.)
  3. Kushikatsu - prav tako tipična japonska jed, ki se je razvila v Osaki. Kushikatsu je ime za zvrst ocvrtih nabodal, ki jih namakaš v omako. Na prvi pogled precej podobna tempuri, je po okusu povsem drugačna. Pri tempuri gre za cvrtje pripravljeno z vodo, moko in jajcami. Pri kushikatsu pa se uporabljajo še drobtine. Izbira cvrtja je precej široka z raznimi deli mesa, zelenjave, rib in morskih sadežev. Prav zabavno je naročiti mešan pladenj, kjer ugotavljaš kaj držiš v roki, preden zagrizeš.
  4. Fugu - strupena riba napihovalka. Fugu se pripravlja kot sashimi. Tanke rezine surove ribe, ki jo poješ z malo omake. Ker je riba strupena, morajo kuharji za pripravo dobiti licenco, kar traja več let. Napačna priprava te lahko stane življenje. Posledično so tanki kosi fugu precej dragi za ribo brez okusa. Pri tem gre bolj za zanimivost, kot tipično jed Osake.
  5. Naruto Taiyaki Hompo - riba za sladkosnede. Za konec je tukaj še sladka riba, ki jo kot prigrizek najdeš na stojnicah stare tržnice. Brez skrbi, gre za ocvrto testo v obliki zlate ribice, ki je polnjeno s pasto sladkega krompirja ali rdečega fižola.

Kot japonska kuhinja Osaka ponuja še številne vrste dobrot, od Kobe mesa, do sladkih jajčnih tortic (edina sladica, ki mi ni tako dobra). S takšno raznoliko ponudbo, je moto “jej dokler ne počiš ali bankrotiraš” precej na mestu.

Kot zanimivost sva nevede obiskala tudi restavracijo, kjer so ribo lahko uloviš sam. Da, sredi restavracije plavajo številne vrste rib, ki jih gosti lovijo z ribiškimi palicami. Ko jo uloviš, ti jo popečejo, ali pa ti jo še napol živo pripravijo kot svež sashimi. Tako je par ob nama užival v ribi, ki je bila tako sveža, da je še migala z repom.

Kot hrana, so zanimive tudi same restavracije, ki na večerjo ne vabijo le s svojo ponudbo hrane, temveč tudi z velikimi robotskimi morskimi živalmi, ki že na daleč oznanjajo kaj je specialiteta restavracije. Po ulicah se sprehajaš obdan z velikimi rakovicami, hobotnicami in ribami napihovalkami. Kot bi se sprehajal čez ogromno kuhinjo.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj