Na vsebino

Življenje v zaprti šoli (16)

Japonska se že vrsto let srečuje z upadom rodnosti in masovno selitvijo mladih v mesta, kar njeno podeželje spreminja v zaraščene ruševine. Na Japonski se je od vstopa v novo tisočletje zaprlo že več kot 6000 šol. Brez otrok, ki bi obiskovali šolo, vsako leto zadnjič vrata odpre skoraj 500 šol. Ogromne stavbe, ki so nekoč dnevno gostile razigrane otroke, tako ostajajo prazne.

Kljub zaskrbljujočih številkah, pa vse le ni tako sivo. Številne lokalne skupnosti skupaj z nacionalnimi projekti v zaprte šole prinašajo novo življenje. Ne kot šole, ampak kot razni kulturni domovi, hoteli ali obcestna postajališča.

Šola na otoku Hamahiga, kjer sva bila teden dni, je svoja vrata zaprla v letu 2012, danes pa se v njej tekom leta znajde več ljudi kot v starih časih. Šola se nahaja na enem izmed 113 otokov Okinawe in je od glavnega otoka dostopna preko dveh mostov. Od Nahe, prestolnice Okinawe, je oddaljena le dobro uro vožnje. V desetletju, odkar so se po hodnikih nazadnje sprehajali šolarji, se je namembnost nekdanje šole precej spremenila. Sedaj prostori gostijo lokalno trgovino, večnamembni prostor za druženje domačinov in nastanitev za sobivanje.

Na desnem krilu, nekdanji jedilnici, se nahaja lokalna trgovina, kjer te pozdravi prijazna gospa. Z malo znanja japonščine si tukaj v popoldanskem času lahko privoščiš skodelico kave ali uživaš v okusnem kosilu. Prav tako ima pravo selekcijo pekovskih dobrot. Da je šola na precej odmaknjenem otoku, izveš že iz trgovinske ponudbe, ki sicer ponuja vse kar potrebuješ za življenje, vendar je kar nekaj stvari krepko čez rok. Tako si je Tomaž želel privoščiti Coca Colo, na kar se je gospa v zadregi opravičila, da je že zdavnaj čez rok. V aprilu 2023, se je tukaj še prodajala pijača iz maja 2022.

V pritličju glavne stavbe se nahajajo skupni prostori za druženje, kjer se občasno prirejajo predstave in drugi dogodki. Na nekdanje čase spominjajo fotografije učencev in majhni predalniki za otroške čevlje.

Večji del stavbe je na novo zaživel kot nastanitev za sobivanje. Šola ponuja življenje na zelenem otoku, stran od mestnega vrveža in dnevnih obveznosti. Oddih od urbane džungle in sprostitev na peščeni plaži, le minuto hoje stran od zgradbe, privablja goste iz urbane džungle. Preko treh nadstropij se vrstijo številni skupni prostori, od kuhinje, do prostorov za delo, do sončne terase, vse do spalnic in kopalnic. Bivanje v šoli ponuja edinstveno izkušnjo za druženje z lokalnim prebivalstvom kot tudi s sovrstniki iz vseh koncev Japonske, ki te toplo sprejmejo medse.

Veliko jih v šoli preživi več tednov ali celo mesece v eno, preden šolo zamenja za nastanitev nekje drugje. Spet drugi, kot midva, pridejo le za nekaj dni. Tekom dneva mnogi tipkajo za ekrani, drugi se zapeljejo v službo, spet tretji odidejo surfat med razburkane valove. Vsak živi po svoje. Zvečer pa se vsi zberejo v kuhinji in uživajo v skupni večerji vse do poznih večernih ur.

Vlito življenje v staro šolo, ki j leta samevala, je imenitna poteza za spremembo namendnost. Po prenovljeni šoli otoka Hamahiga copati tako ne tečejo več le tekom šolskih dni, temveč vsak dan od zgodnjega jutra do pozno v noč.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj