Na vsebino

Amerika ali Japonska? (15)

Ali veš, da japonsko otočje sestavlja skoraj osem tisoč otokov? Da, teh 7.852 kopen, ki se iz morja dviga v najrazličnejših oblikah, skupaj tvori državo Japonsko. Seveda se ti med sabo precej razlikujejo po velikosti. Manjši komaj dosegajo površino štirih kilometrov, medtem ko največji izmed njih, otok Honshu, gosti največje mesto na svetu.

Najprepoznavnejše izmed manjših otočij, ki niso del glavnih otokov, je skupek koralnih otokov imenovan Okinawa. Otočje Okinawa se nahaja precej južneje od Honshuja in je po legi bližje Taiwanu kot Tokiu. Njegova južna lega ponuja vlažno subtropsko podnebje, idealno za bujno rast zelenja.

Okinawa se od Honshuja razlikuje tako po ozračju, kot tudi naravi. Na tropskih otokih ob cestah rastejo palme, iz katerih prirejajo odlične smoothije. Prav tako so tukaj ogromni nasadi manga, kave in drugega sadja. Če se po Tokiu sprehajaš ob drevesih polnih češenj, lahko tu iz palm obiraš banane.

Največja razlika med otočjema pa ni v naravi, temveč v ljudeh. Okinawa gosti eno izmed največjih ameriških baz v Vzhodni Aziji, ki ob trenju med Taiwanom in Kitajsko le še veča svojo prisotnost. Na celotni Japonski ameriške baze zasedajo kar 0.6% njenega ozemlja. Od tega jih je kar 70% na Okinawi. Velika prisotnost ameriške kulture, ki sega v preteklost vse do druge svetovne vojne, se močno pozna na ulicah in kulturi.

S stalno prisotnostjo kar 50.000 ameriških vojakov, so otočje poleg baz poselile številne ameriške trgovine in restavracije. Domačini posegajo po uličnem stilu oblačenja, kjer nosijo ohlapna oblačila in veliko pogosteje kažejo svoje tattooje. Prav tako so bolj zgovorni in se dolgo v večer potikajo po barih. Za primerjavo s korporativnim Tokiom, kjer gruče ljudi nosijo iste črne obleke s kravatami, je Okinawa pravcaten oddih.

Tako kot stil, je povsem drugačen tudi transport, kjer namesto po odličnem javnem prometu, posegajo po predelanih avtomobilih. Široke večpasovnice, cestni zastoji in ameriški avtomobili otoku dajejo ameriško podobo.

Nad peščenimi obalami Ameriške vasi, ki po izgledu spominja na manjšo repliko Californie, stalno vzletajo vojaški helikopterji in zloglasni reaktivci. Ti stalno kradejo pozornost turistov, ki na sončen dan uživajo ob sladoledu in kupujejo ameriško obarvana oblačila.

Če ne bi povsod bila japonska pisava, bi res mislil, da te je letalo popeljalo kar čez Tihi ocean.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj