Na vsebino

Razstava Narodne in univerzitetne knjižnice - »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«

»SANJE IMAJO TO ČUDNO LASTNOST, DA SE VČASIH URESNIČIJO«

pregled slovenske osamosvojitvene misli

Ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo je Narodna in univerzitetna knjižnica pripravila razstavo, ki s pomočjo gradiva, ki ga hrani knjižnica, pred nas razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej so predstavili spomin naših osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.

Razstava s podnaslovom Pregled slovenske osamosvojitvene misli se sprehodi skozi nekaj manj kot 150 let naše zgodovine. Vodi nas od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848, preko prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci, vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je misel za samostojnost dobila krila tudi v matični domovini. Vodila je v sosledje dogodkov, ki so nas 23. decembra 1990 pripeljali do plebiscita za neodvisno Slovenijo. Tam smo z veliko večino potrdili veljavnost slovenskim tisočletnim sanjam.

Pol leta kasneje, 25. junija 1991, se je rodila samostojna in neodvisna Slovenija.

Avtorica Helena Janežič, NUK
Oblikovalec Maj Blatnik, NUK

Vljudno vabljeni!

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj