Psice nosijo mladičke praviloma 61 do 63 dni. Ob kotitvi ne vidijo in ne slišijo, njihovo telo prekriva dlaka in so že zmožni plazenja po "gnezdu". Telesne temperature še ne uravnavajo najboljše zato se grejejo ob mamici in bratcih ter sestricah.

Razvoj majhnih kužkov poteka precej hitro, okoli desetega dne odprejo oči in že naredijo nekaj korakov. Pri starosti treh tednov že okušajo prvo hrano. Motorično napredujejo zelo hitro, pri petih tednih materino mleko predstavlja že manj kot polovico zaužite hrane. Pri tej starosti se tudi vzpostavlja hiararhija med mladiči, vse bolj pa jih zanima tudi okolje.

Ves čas v leglu mamica mladičke uči tudi pomembnih življenskih veščin. Najintenzivnejše pa po dopolnjenem šestem tednu starosti. Zato je tudi pomembno, da mladički ostanejo ob materi, četudi takrat nekateri ne sesajo mleka pri materi. Tudi zakonodaja v Sloveniji nalaga, da mladiče ne odstavljamo od mame ali oddajamo pred dopolnjenim osmim tednom starosti. Nekateri sodobni strokovnjaki in celo zakonodaja v nekaterih državah odsvetujejo oz. prepovedujejo oddajo mladičev pred dopolnjenim 12 tednom starosti.

Vsekakor pa obstajajo majhne razlike med pasmami in posameznimi kužki, zato je poleg predpisov potrebno tudi opazovanje in poznavanje pasjega vedenja. Nikakor in nikoli pa ne pride v obzir noben izgovor za prezgodnjo ločitev mladičev od matere, saj lahko pusti resne in trajne posledice na značaju psa. Kdor ni pripravljen poskrbeti za mladičke v polni meri in se ne zaveda odgovornosti in pogosto napornega dela, se naj ne odloča za leglo, kljub krasnim prizorim majhnih ljubkih "kepic".