Pregovor, da sta dva, ki se nikakor ne "ujameta" kot pes in mačka zagotovo ni na mestu.

Psi in mačke so najpogostejši hišni ljubljenčki in praviloma shajajo med seboj odlično. Le pravilno morajo biti vzgojeni in socializirani. Mačka psu ne sme predstavljati plena in pes ne mački nevarne zveri. Ne samo, da shajajo, pogosto so celo nerazdružljivi prijatelji, ki celo posnemajo vedenje eden drugega. Tako se mački pridružijo na sprehodih, prinašajo igrače...

Da pa je sobivanje prijetno in kakovostno za vse vpletene je potrebno poskrbeti za nekaj osnovnih potreb, ki se med vrstama precej razlikujejo.

Najpomembnejša je prehrana. Tu poleg precej različnih prehranskih potreb mislim predvsem na način prehrane. Pse hranimo po obrokih, medtem, ko naj bi imele muce hrano na voljo ves čas. Zato v primerih, ko psi in mačke živijo skupaj svetujem mačjo "jedilnico" na mestih, ki so za kužka nedostopna.

Druga pomembna stvar je stranišče. Kužki praviloma potrebo opravljajo na sprehodih, muce pa so nekoliko bolj "komot" in imajo svoja stranišča kar v stanovanju. V kolikor je kuža navdušen nad mačjimi izločki, moramo poskrbeti, da ne pride do mačjega stranišča, sicer nas lahko precej neugodno preseneti.

Četudi se živali med seboj zelo dobro razumejo in delujejo nerazdružljive pa morajo imeti tudi čisto svoj kotiček za počitek. Ne pozabite pa tudi nad zaščito pred paraziti. Mnogi lastniki, ki imajo muco, ki živi izključno notranje življenje in kužka pogosto zmotno mislijo, da je dovolj, če je proti bolham zaščiten samo pes. Vendar tak kuža lahko domov prinese bolhe, ki napadejo mačko in se kasneje razširijo po stanovanju.