Psi se tako kot vsa živa bitja starajo oz. odraščajo individualno. Vseeno pa lahko okvirno omejimo določena obdobja.

Razumevanje zrelosti psa nam je v veliko pomoč in usmeritev pri negi in hranjenju svojega kosmatinca. Nekje do dopolnjenega četrtega meseca traja obdobje mladička oziroma obdobje „puppy“. To je tudi obdobje ko poteka najintenzivnejša socializacija in osamosvojitev mladička. V tem obdobju kužka že naučimo osnovnih „življenjskih“ veščin, kot so hoja na povodcu, uvajamo hišno čistočo, spoznavamo z drugimi kužki... Do dopolnjenega četrtega meseca moramo kužkom ponuditi najmanj štiri obroke kakovostne in prilagojene hrane dnevno.

Med četrtim mesecem in enim letom oziroma letom in pol starosti, odvisno od pasme in velikosti psa govorimo o mlademu psu oz „juniorju“. V tem obdobju se skoraj povsem zaključi rast in razvoj psa. Dokler kuža ni povsem odrasel se izogibamo večjim in dolgotrajnejšim fizičnim naporom. Psa pa krmimo s hrano, ki mu ponuja dovolj kakovostnih „gradnikov“ za optimalen in skladen razvoj skeleta, mišic...

Odrasli psi so kar se prehrane tiče načeloma najmanj zahtevni, kljub temu pa moramo paziti, da ohranjajo ustrezno telesno težo in zdravje. Zato mora biti njihova prehrana uravnotežena in zdrava. V prehrani se je potrebno izogniti vsem sintetičnim konzervansom, aromam... Hrana mora vsebovati kakovostne, pasji prehrani naravne surovine (predvsem meso in ne žita!!!). Neustrezne prehranske navade vodijo v debelost in druga resna bolezenska stanja (sladkorna, odpoved organov...).

Pse dojemamo kot starejše oziroma „seniorje“ po dopolnjenem osmem letu starosti. Z ustrezno prehrano lahko preprečimo ali ublažimo številne starostne spremembe. Starejši psi postanejo manj aktivni, zato jim ponujamo lažje prebavljivo in manj kalorično hrano. Dobrodošli so tudi dodatki, ki ohranjajo sklepe in kosti v dobrem stanju. Mogoče se sliši nekoliko nenaravno, da psu spreminjamo prehrano glede na starost in verjetno bi kuža povsem dobro funkcioniral na isti prehrani skozi celo življenje. Zagotovo pa z uravnoteženo, prilagojeno dieto še dodatno dvignemo kakovost življenja našega najboljšega kosmatega prijatelja.