Na vsebino

Neresnično prijavljanje prekrškov

Bralca zanima ali pri prijavljanju prekrškov veljajo podobna pravila kot ni neresnični prijavi kaznivega dejanja, ko lahko taka oseba odgovarja za kaznivo dejanje krive ovadbe. Zanima ga ali obstaja kaj podobnega tudi pri prekrških.

Odvetnik odgovarja

Najprej je potrebno izpostaviti, da se prekrški lahko določijo z zakoni, uredbami vlade in odloki lokalnih skupnosti. V vseh teh predpisih so lahko določena ravnanja ali opustitve določeni kot prekrški. Glede na vprašanje bralca bi bilo potrebno pregledati vsak predpis posebej in ugotoviti ali na določenem področju predpis, ki določa prekršek določa tudi sankcijo za neresnične prijave.

Širšemu krogu ljudi je verjetno najbolj poznan Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1). Gre za zakon, ki določa prekrške storjene na področju javnega reda in miru (žalitve, grožnje, kršenje nočnega miru idr..) Prej citirani zakon pa dejansko vsebuje člen, ki sankcionira lažno naznanitev prekrška. ZJRM-1 v 23. členu namreč določa, da se kaznuje z globo kdor z obvestilom o kršitvi javnega reda po tem zakonu povzroči interveniranje policije, občinskih redarjev, reševalcev ali gasilcev, čeprav ve, da take kršitve ni bilo. Prekrškovni organi imajo tako možnost, da v primeru, če so izpolnjene vse predpostavke ukrepajo zoper takšno osebo.

Določbo o sankcioniranju krive prijave pa je deloma urejena tudi v Zakonu o prekrških (ZP-1). Gre za zakon, ki določa procesna pravila pri obravnavanju prekrškov. ZP-1 se krive prijave dotakne v poglavju o povračilu stroškov postopka. V 6. odstavku 144. člena ZP-1 je namreč določeno, da kdor vedoma vloži krivo prijavo o prekršku, plača stroške postopka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj