Na vsebino

Spor s sosedom

Bralec navaja, da je leta 2022 kupil nepremičnino, ki med drugim obsega tudi zemljišče, na katerem sosed parkira vozilo. Soseda je večkrat pozval, da umakne vozilo in objekt in da mu omogoči dostop do njegove nepremičnine. Sosed tega ne naredi, sklicuje se na nek dogovor s prejšnjim lastnikom, da lahko uporablja sosedovo nepremičnino. Nazadnje pa se je celo skliceval, da je priposestvoval del bralčevega zemljišča. Bralca zanima, kako bi lahko ta del zemljišča pridobil nazaj v posest ali obstaja kakšna druga pot kot tožbo.

Odvetnik odgovarja

Pred samo pravdo lahko bralec zahteva od soseda, da preneha z vznemirjanjem njegove lastninske pravice in da mu vrne nazaj v posest njegovo zemljišče. Glede na opisano dejansko stanje, takšen poziv verjetno ne bo uspešen, saj je več kot očitno, da soseda uveljavlja priposestvovanje bralčeve nepremičnine.

Glede na to, da ima sosed že daljši čas v posesti bralčevo nepremičnino, bralec ne sme »na silo« prevzeti nazaj v posest svojo nepremičnino, saj bi lahko šlo za motenje posesti.

Upoštevaje vse opisano, bo bralec moral vložiti tožbo na prenehanje motenja lastninske posesti in zahtevati, da sosed preneha z motenjem, da mu vrne nepremičnino v last in posest, prosto oseb in stvari. Obstaja pa velika verjetnost, da bo sosed vložil nasprotno tožbo za priposestvovanje lastninske pravice.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj