Na vsebino

Prodaja nepremičnine in overitev podpisa

Bralca zanima ali mora podpis na pogodbi s katero prodaja nepremičnino overiti pri notarju ali je dovolj, da podpis overi pri upravni enoti?

Odvetnik odgovarja

Podpis prodajalca na prodajni pogodbi (natančneje zemljiškoknjižnem dovolilu) za prodajo nepremičnine je potrebno overiti pri notarju, saj drugače zemljiškoknjižno sodišče zavrne vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Overitev podpisa na Upravni enoti, se na podlagi določb Zakona o upravnem postopku (ZUP), res šteje za enakovredno notarski overitvi, vendar samo in edino v upravnih postopkih. V sodnih postopkih, se mora podpis, kadar tako zahteva določen zakon, overiti pri notarju. In zemljiškoknjižni postopki so sodni postopki.

V primeru prenosa lastninske pravice na nepremičnini je v Zakonu o zemljiški knjigi (ZZK-1) določeno, da se za overitev podpisa na zemljiškoknjižnem dovolilu uporabljajo splošna pravila zakona o notariatu o overitvah podpisov, če ni v ZZK-1 drugače določeno.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj