Na vsebino

Pogodba v obliki notarskega zapisa

Bralec želi kupiti hišo. Prodajalec vztrajno trdi, da mora biti pogodba sestavljena v obliki notarskega zapisa. Bralca zanima ali je to res?

Odvetnik odgovarja

Za bolj natančen odgovor na postavljeno vprašanje bi potreboval več informacij o samih okoliščinah prodaje in morebitnih osebnih okoliščinah prodajalca, ki bi lahko vplivale na odgovor.

Zakonodaja s posameznega področja določa, kdaj morajo biti pravni posli sklenjeni v pisni obliki. Torej, da je za njih določena obličnost. Zakon o notariatu (ZN) določa tudi kdaj morajo biti pogodbe, ne samo pisne, ampak tudi v obliki notarskega zapisa. Tako je določeno, da morajo biti v obliki notarskega zapisa sklenjeni naslednji pravni posli:

1. pogodbe o urejanju premoženjskih razmerij med zakoncema in zunajzakonskima partnerjema,
2. pogodbe o razpolaganju s premoženjem oseb, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost,
3. sporazumi o odpovedi neuvedenemu dedovanju,
4. drugi pravni posli, za katere zakon določa, da morajo biti sklenjeni v obliki notarskega zapisa.

V kolikor ne gre za nobeno izmed opisanih okoliščin, prodajna pogodba ne rabi biti v obliki notarskega zapisa.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj