Na vsebino

Omejitev služnosti

Bralka je poslala vprašanje, ki ga objavljam delno v celoti in nelektoriranega zaradi lažjega razumevanja:

»V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so sosedi s sklepom sodišča pridobili od takratne lastnice dve služnostni poti: eno na severno stran in drugo na južno stran hiše ter v trikotniku teh dveh poti še možnost obračanja za vsa vozila. V pol stoletja se je zgodilo nekaj sprememb: zgrajena je nova hiša, katere lastnika sedaj bremeni spodnja pot in obračališče, sosedi pa so medtem spodnjo služnostno pot zaprli z zgraditvijo prizidka, ter jo omejili še s spodnjo in zgornjo "škarpo". Tako sedaj znaša razdalja od meje s sosedi do vrat prizidka/drvarnice cca 6 metrov in nikakor ne morejo zagotoviti, da večje vozilo stoji/parkira na njihovem. Zahtevajo pa ravno to, da sem jim omogoči vožnja tudi za kamione in večja vozila, zaradi dovoza materiala (čeprav imajo možnost to izvesti po zgornji poti).

Ali ima lastnik parcele, kjer poteka sporna služnostna pot kakšno pravico, da s pritožbo na sodišču omeji, s katerimi vozili lahko sosedi dostopajo, ker jim pravice zadrževanja oziroma parkiranja na svoji parceli ne želi dati.«

Odvetnik odgovarja

Vprašanje bralke je težko razumeti. Iz samega vprašanja mi ni jasno kdo je služnostni upravičenec (kdo ima pravico uporabljati služnost) in kdo je služnostni zavezanec (kdor mora trpeti izvajanje služnosti). Iz samega vprašanja mi tudi ni jasno kdo je zaprl spodnjo pot oziroma kako je prišlo do oženja poti nit kdo jo je zožil, katere lastnike bremeni katera pot. Zaradi tega bom odgovoril zgolj teoretično.

Če so sosedi s sklepom sodišča pridobili služnostno pot po tem je (ali naj bi bila) ta služnostna pot tudi označena v sodnem sklepu in tudi opisana. Tako je jasno kje poteka in v kateri širini. Služnostni zavezanec mora omogočiti uporabo služnostne poti v takšnem obsegu in v njo ne sme posegati.

Lastnik služečega zemljišča, torej lastnik zemljišča po katerem poteka sporna pot pa lahko na sodišču vloži tožbo s katero lahko zahteva prenehanje stvarne služnosti če pri tem zatrjuje in dokaže, da je služnost postale nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj