Na vsebino

Preživnina in osebni stečaj

Bralko zanima ali je osebni stečaj bivšega moža, ki je dolžan plačevati preživnino ovira za plačevanje preživnine?

Odvetnik odgovarja

Osebni stečaj ne vpliva na obveznost plačevanja preživnine. Na preživninsko obveznost ne vpliva niti morebiten postopek odpusta obveznosti. Vse opisano je določeno v Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP).

ZFPPIPP v 390. členu določa, da se terjatve iz naslova zakonite preživnine smatrajo za prednosten terjatve. Opisano pomeni, da se v postopku osebnega stečaja poplačajo prednostno, vse opisano pa seveda pod pogojem, da obstaja stečajna masa. Tako kakor tudi za ostale terjatve velja, da jih je potrebno prijaviti v stečajni postopek. V primeru, da so v celoti priznane in da niso prerekane so vključijo v seznam terjatev, ki se poplačajo iz stečajne mase v kolikor obstoji.

V postopku osebnega stečaja lahko dolžnik predlaga tudi postopek odpusta obveznosti. V tem postopku sodišče določil rok v katerem mora dolžnik izpolniti določene pogoje, da se mu odpusti plačilo določenih obveznosti. Vendar pa odpust obveznosti ne učinkuje na vse obveznosti in med njimi je tudi obveznost plačila zakonite preživnine.

Vse opisano tako pomeni, da osebni stečaj na obveznost plačila preživnine ne vpliva. Tudi v kolikor terjatev v stečaju ne bi bila poplačana, dolžnik še vedno dolguje plačilo preživnine tudi po končanju stečajnega postopka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj