Na vsebino

Rezervni sklad

Bralec je kupil stanovanje v bloku. Plačevati mora v rezervni sklad in ga zanima ali se lahko izogne plačilu in kdo določa višino plačila v rezervni sklad?

Odvetnik odgovarja

Plačila v rezervni sklad se ni možno izogniti. V kolikor je bralec prejel poziv za pričetek vplačevanja v rezervni sklad, živi v bloku v katerem je vplačevanje v rezervni sklad obvezno ali pa živi v bloku v katerem je s pogodbo dogovorjeno vplačevanje v rezervni sklad.

Stvarnopravni zakonik (SPZ) določa, da če ima nepremičnina več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, morajo etažni lastniki ustanoviti rezervni sklad za kritje bodočih stroškov rednega upravljanja. Podrobneje pa je vplačevanje v rezervni sklad in višina obveznega prispevka določena še z Stanovanjskim zakonom (SZ-1) in podzakonskimi predpisi na podlagi katerih se določi višina plačila.

Vplačevanje v rezervni sklad je torej obveznost in lahko ostali etažni lastniki od posameznega lastnika, ki vplačil ne izvršuje ali jih je izvršuje redno, plačila tudi izterjajo. Višina plačila v rezervni sklad se določil glede na kvadraturo vsakega posameznega dela (stanovanja) ki se pomnoži z določenim zneskom, ki je različen glede na starosti večstanovanjske stavbe, kar je določeno v 7. členu Pravilnika o merilih za določitev prispevka etažnega lastnika v rezervni sklad in najnižji vrednosti prispevka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj