Na vsebino

Uveljavljanje kršitev delodaljalca

Bralec navaja, da mu po njegovem mnenju delodajalec krši njegove pravice iz delovnega razmerja. Na spletu je prebral, da mora pred vložitvijo tožbe zahtevati prenehanje kršenja. Zanima ga ali je to res ali pa lahko delodajalca neposredno toži?

Odvetnik odgovarja

Odgovor na vprašanje je odvisen od tega ali gre za uveljavljanje kršenja pravic iz naslova denarnih prejemkov, ki mu pripadajo iz delovnega razmerja in na podlagi delovnega razmerja ali gre morebiti za kakšno drugo kršitev.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč določa, da lahko delavec, v primeru, da ima do delodajalca denarno terjatev iz naslova delovnega razmerja, le to uveljavlja neposredno pred sodiščem. V tem primeru ni potrebno, da od delodajalca predhodno zahteva odpravo kršitve.

V vseh ostalih primerih pa ZDR-1 določa drugače. Če delavec meni, da delodajalec krši kakšno njegovo pravico iz delovnega razmerja ali da ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja ima pravico, da pisno zahteva, da delodajalec preneha s kršenjem ali da izpolni njegove obveznosti. Delodajalec ima zakonsko določen rok 8 dni, v katerem mora odpraviti kršitev ali izpolniti obveznosti iz delovnega razmerja. V kolikor delodajalec zahteve delavca v tem roku ne izpolni ali ne odpravi kršitve lahko delavec v roku 30 dni od poteka roka zahteva varstvo pred pristojnim sodiščem- vloži tožbo.

Glede na opisano je tako jasno, da mora delavec, v primeru kršitev, ki ne pomenijo denarne terjatve, najprej zahtevati od delodajalca, da odpravi kršitve ali izpolni obveznosti in šele nato lahko vloži tožbo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj