Na vsebino

Post it lističi

Ideje t.i. samolepilnih lističev se je spomnil Arhur Fry, zaposlen pri podjetju 3M. Imel je problem označiti svoj molitvenik, ne da bi ga poškodoval. Tako se je spomnil majhnih rumenih lističev, ki so sprva služili kot knjižna kazalka. Kmalu je ugotovil, da bi na te lističe rad tudi kaj zapisal. K temu so v podjetju dodali še inovativno lepilo. Nastal je samolepilni listič.

Tako so Post-it lističi bili v trgovinah leta 1977, pa vendar kupcev ni bilo veliko. Zato so nekaj brezplačnih vzorcev razdelili med pisarniške delavce. Post-it so postali pravi hit in kmalu sinonim za opomnik. Nekaj, kar ne smemo pozabiti, si označiti. Danes imamo za to opomnike na telefonih. Zato je manj tudi samolepilnih lističev. Podjetje 3M se je temu primerno prilagodilo. Še vedno proizvaja Post-it notes. Pa vendar je danes na voljo tudi Post-it digitalna aplikacija.

Zakaj pa so ikonski Post-it rumeni? Anekdota pravi, da je Arhur Fry iskal odpadni papir, s katerim bipreveril svoj izum in nadalje ekperimentiral. Rumeni papir je bil tako edini odpadni papir, ki ga je Fry imel na razpolago za preizkušanje svoje inovacije.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj