Na vsebino

10 zanimivosti, ki jih o velikonočnih pirhih morda še niste vedeli

1. Vsako leto okoli velike noči po ocenah prodajo kar 80 milijonov čokoladnih pirhov, 70 odstotkov velikonočnih sladkarij pa predstavlja čokolada.

2. Tradicija podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov Egipčanov, Perzijcev, Galcev, Grkov in Rimljanov, ki so v jajcu videli simbol življenja. Jajca so tudi starodavni simbol plodnosti, medtem ko so ljudje verjeli, da pomlad prinaša novo življenje in omogoča ponovno rojstvo.

3. Že v srednjem veku so jajca barvali tako, da so jih kuhali s čebulo, da so dobila zlat odtenek. Edvard I. pa je leta 1290 celo naročil, da se 450 jajc prekrije s tanko plastjo zlata in se jih podari kot velikonočno darilo.

4. Prav tako v srednjem veku so v cerkvi organizirali tudi festival metanja jajc. Duhovnik je trdo kuhano jajce vrgel dečku iz zbora, nato pa so si ga ti podajali med seboj. Tisti, ki je imel jajce v rokah, ko je ura odbila poldne, je bil zmagovalec.

5. Prvo čokoladno velikonočno jajce so v komercialne namene izdelali leta 1873 v Veliki Britaniji v čokoladnici Fry and Sons. Pred tem so se ljudje obdarovali s praznimi jajci, narejenimi iz kartona, ki so jih napolnili z darilci.

6. Razvoju čokoladnih jajc je sledil John Cadbury, ki je leta 1875 naredil prvo Cadburyjevo velikonočno jajce, do leta 1892 pa je podjetje proizvajalo že 19 različnih linij, vsa jajca pa so bila narejena iz temne čokolade. Podjetje je pozneje še bolj zaslovelo s polnjenimi kremastimi čokoladnimi jajčki.

7. Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je bilo največje čokoladno jajce narejeno v Italiji leta 2011. Visoko je bilo 10,39 metra, tehtalo je sedem ton in 200 kilogramov, obseg na najširšem delu pa je meril kar 19,6 metra.

8. Priljubljen običaj, povezan s pirhi, je tudi lov na pirhe. Do zdaj so največji tak dogodek organizirali na Floridi v ZDA, izvedli pa so ga 1. aprila 2007. Pri lovu je sodelovalo 9.753 otrok ob spremstvu staršev, iskali pa so kar 501 tisoč jajc.

9. Okoli 1880 so bila velikonočna jajca nadomestilo za rojstni list v nekaterih delih Nemčije. Jajce so pobarvali in nato nanj z iglo ali ostrim pripomočkom napisali ime in rojstni datum. Takšna velikonočna jajca so spoštovala celo sodišča in so bila dokaz o identiteti in starosti.

10. Prva zgodba o velikonočnem zajcu, ki skriva jajca na vrtu in je prav tako eden izmed velikonočnih simbolov, je bila objavljena leta 1680.

Vir: Siol.net

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj