Na vsebino

53. Jurjevanje se je poslovilo do prihodnjega leta

Črnomelj se vrača v stare tirnice. Obiskovalcem bo v spominu ostalo teh, s soncem obsijanih, 5 dni oživljenega starega mestnega jedra, čudoviti folklorni nastopi in kostumi, direndaj otrok, glasba z vseh vetrov in občutek multikulturnosti, ki ga je pričaralo več kot 1200 nastopajočih iz 12 držav na 15 prizoriščih v več kot 70 programskih točkah.

Nedelja je bila zaključni dan že 53. Jurjevanja v Beli krajini. Že zgodaj zjutraj se je na trgu pričelo Petrovo, to je praznovanje zavetnika mesta Črnomelj, sv. Petra v istoimenski cerkvi. Nevihta je malce skazila opoldanski plan za program, a je prijetno osvežila ozračje. Na trgu so s folklornim nastopom nastopili tudi varovanci VDC Črnomelj, sledil pa je prikaz obredja Zelenega Jurija v izvedbi FS Zeleni Jurij iz Črnomlja.

Popoldanski čas je bil namenjen otrokom, ki so prisluhnili pripovedovalki zgodb, odšli na lov za izgubljenim zakladom in prepevali tujejezične otroške pesmi, ki so jih izvajali EVS prostovoljci ob spremljavi Svežega sadja.

Pozornost je pritegnil tudi mojster kalistenike, domačin Dominik, ki je z ekipo uprizoril Dominik Sky Show ter skočil s strehe Kozolca. Večerni kulturni program so obogatili še Vokalna skupina Domino Cantate, duo kitar Jerko Novak in Žarko Ignjatović ter Dixie Shock Band z dixiland glasbo.

Zaključek Jurjevanja je pripadel folklornim skupinam, ki so 3 dni zapored predstavljale obiskovalcem tujo kulturo, nepoznane običaje, drugačen jezik, petje in ples. V programu »Lepa Anka kolo vodi…« so še zadnjič na oder stopile FS Zaite iz Kolumbije, FS Šiljakovina iz Hrvaške, FS Bartok iz Madžarske, FS Piskavica iz Bosne in Hercegovine. Ker brez domačinov za konec ne gre, sta belokranjske plese predstavili še folklorni skupini FS Božo Račič iz Adlešičev in FS Doma upokojencev Črnomelj.

S pozdravnim govorom županje Občine Črnomelj, ga. Mojce Čemas Stjepanović in direktorja RIC-a Bela krajina, g. Petra Črniča se je 53. Jurjevanje poslovilo z obljubo, da se zopet srečamo na istem mestu s še bogatejšim programom ob letu osorej.

Vir: Jurjevanje

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj