Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini

Jurjevanje v Beli krajini je v Črnomlju potekalo že 53-ič, a šele drugič v starem delu mestnega jedra, ki so ga organizatorji zaprli za promet. 5-dnevni in najstarejši folklorni festival, ki ga je obiskalo več kot 10000 ljudi, se je odvil od 22. do 26. junija ter postregel z več kot 70 programskimi točkami, z več kot 130 urami kulturno-zabavnega programa in to na kar 15-ih prizoriščih, kjer je nastopilo okrog 1200 nastopajočih, ki so v Belo krajino prišli iz 12-ih držav ter s 4 kontinentov.

S soncem obsijan mednarodno naravnan festival je predvsem etno-glasbeno in folklorno obarvan, a s spremljajočim programom stremi k raznolikosti, povezovanju tradicionalnega z modernim in k multikulturnosti. Mesto je bilo preplavljeno z barvitimi folklornimi kostumi, folklorniki, glasbeniki, z ljudmi različnih ras, jezikov in kultur, predvsem pa z ljudmi in otroškim direndajem.

Na Jurjevanju je nastopilo 7 otroških folklornih skupin (OFS Emona iz OŠ Oskarja Kovačiča, OFS Podkuca iz KD Dobrava - Naklo, OFS Breznica iz KD dr. France Prešeren iz Žirovnica-Breznica, OFS Ivan Navratil iz Metlike, OFS OŠ Mirana Jarca iz Črnomlja, OFS Dragatuš in OFS OŠ Loka iz Črnomlja), 7 slovenskih oz. belokranjskih folklornih skupin: FS Zeleni Jurij iz Črnomlja, FS Dragatuš, FS Predgrad, FS Ivan Navratil iz Metlike, FS Oton Župančič iz Vinice, FS Božo Račič iz Adlešičev, FS Doma upokojencev iz Črnomlja in FS VDC iz Črnomlja, ter 4 tuje folklorne skupine, in sicer FS Zaite Compania Experimental de Danza Casanare (Kolumbija), FS Piskavica (Bosna in Hercegovina), FS Šiljakovina (Hrvaška), FS Bartok (Madžarska).

Na sami otvoritvi festivala je častni član CIOFF-a Bruno Ravnikar (v imenu predsednice CIOFF sektorja za Srednjo Evropo, ga. Susanne Kramer) podelil srebrno priznanje za dolgoletno delovanje in zasluge etnomuzikologu in slovenskemu skladatelju Julijanu Strajnarju.

V sklopu Jurjevanja je potekalo 38. srečanje godb in pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele krajine. 11 gostujočih godb oz. 300 godbenikov je počastilo 150 let domače Godbe na pihala Črnomelj.

Program je resnično zadovoljil različne okuse in vse generacije. Obiskovalci so si ogledali 5 vsebinsko različnih umetniških razstav, nakupovali na rokodelskem sejmu in tržnici lokalnih dobrot, prisluhnili tamburaškim, godalnim, kitarskim skupinam in orkestrom, sodelovali v cirkuški promenadi s klovni, akrobati, žonglerji, najmlajši pa so se udeležili zabave s čarodejem in delavnic poslikave vrečk, telesa s kano, izdelave Zelenega Jurija in recikliranih instrumentov.

Obenem je potekal tudi EtnoFolk festival v grajskem atriju, ki so ga organizirale lokalne mladinske organizacije (Klub belokranjskih študentov, Mladinski center Bit, Mladinski kulturni klub). Na koncertih namenjeni predvsem mlajši populaciji, so nastopili Happy Ol'McWeasel, Pero Lovšin in Španski borci ter Prismojeni profesorji bluesa.

Atrakcija festivala je bila 4-minutna 3D projekcija na pročelje zidu črnomaljskega gradu, ki na inovativen način pripoveduje zgodbo o mitološkem junaku Zelenemu Juriju, o zgodovini mesta Črnomelj ter o festivalu Jurjevanje.

Organizator obljublja, da se bo na isti lokaciji ob letu osorej zgodil že 54. festival Jurjevanje v Beli krajini.

Vir: Jurjevanje

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj