Na vsebino

770 let prve omembe trške avtonomije Črnomlja

Letos obeležujemo 770 let prve omembe trške avtonomije Črnomlja. V čast starodavnosti črnomaljske trške oziroma mestne avtonomije bo Občina Črnomelj v sodelovanju s tamkajšnjo Mestno muzejsko zbirko skozi leto organizirala številne aktivnosti, s katerimi bodo obeležili častitljivo starost mesta.

Črnomelj je skozi 13. stoletje naglo pridobival na pomembnosti in decembra 1251 se v novo odkriti listini prvič omenja trški sodnik Črnomlja, ki predstavlja oblast deželnega gospodarja v naselbini trškega značaja. Dandanes bi se ta funkcija imenovala "župan". Takratni trški sodnik se je imenoval Friderik in omemba njegovega imena v listini priča, da je Črnomelj še pred decembrom 1251 pridobil pravni položaj trga.

Tako je Črnomelj najstarejša pravno oblikovana naselbina južno od Gorjancev ter ena od najstarejših v okviru širše Dolenjske in Bele krajine.

"Vabimo vas, da spremljate aktivnosti, ki se bodo odvijale skozi vse leto in s tem spoznate Friderika, prvega omenjenega trškega sodnika Črnomlja, spoznate zgodovino našega mesta in ste priča razvoju simbolov mesta, ki vam jih kmalu razkrijemo v novi preobleki," sporočajo iz Občine Črnomelj.

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj