Na vsebino

Anica Hvalec (1932 – 2021)

Včeraj je v Domu starejših občanov v Vojniku umrla Anica Hvalec iz Šentjurja pri Celju. Rojena je bila na Preloki, dekliški priimek Pavlakovič, poznali smo jo kot Ančico Bertovo po domače. Leta 1957 se je poročila z Milanom Hvalcem, dom in družino sta si ustvarila v Šentjurju.

Anica Hvalec pa ni bila Preločanka le po rodu, ampak je Preločanka ostala vse življenje tudi v srcu.

Kot ljubiteljska pesnica ter dolgoletna in zelo aktivna članica Literarnega društva Šentjur je leta 1990 izdala pesniško zbirko Tihe breze, ki jo je posvetila prav Preloki in Beli krajini. Njena druga knjiga, ki je posvečena naši vasici, pa je iz leta 2005 in ima še bolj zgovoren naslov: Naša Preloka.

Leta 2012 je Anica Hvalec v preloško fototeko prispevala več črno-belih fotografij, nadvse dragocenih za osvetlitev rodovnika Bertovih. Eno od njih smo takrat predstavili TUKAJ.

In še prav pred kratkim (če smo natančni - pred 9 dnevi!) nam je poslala 5 svojih pesmic, napisanih v preloškem narečju – z željo, da bi jih objavili, če bo kdaj nanesla priložnost. Dve od njih objavljamo že zdaj, ob tej nadvse žalostni priložnosti:

Čuje se
Čuje se, tukača popeva,
njej glas po selu odmeva.
Za zimo se delo pripravlja,
bogata bu od cure bala.

Jesen
Megla po jutranju rose poležava,
sunce raneje zahaja.
Stelja po steljniki je dozorela,
koristna kmeta roka jo bo požela.

Naj Anica Hvalec, po domače Ančica Bertova, počiva v miru!

Vir: Preloka.si

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj