Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (2)

Bronasta pasna spona

BRONASTO NORIŠKO-PANONSKA PASNA SPONA S PO TREMI SVITKASTIMI ODEBELITVAMI NA KRAJŠIH, RAHLO USLOČENIH STRANICAH. ROGLJA STA ZAKLJUČENA Z GLAVICO. NA SPONO JE S ŠTIRIMI ZAKOVICAMI PRITJEN DEL OKOVA IZDELANEGA V PREDRTI TEHNIKI.

Hrast pri Jugorju - Grive; 1-2 st.n.št.; bron; akc. 1158/2022.

Po rimski zasedbi naših krajev se je oblikovala lokalna noša staroselcev v soodvisnosti z aktualno rimsko modo. Upodobitve na nagrobnikih kažejo, da na širnem območju med Donavo in Kolpo dekleta in žene, v 1. in 2. st. n. št., niso sledile rimski, temveč tako imenovani noriško-panonski modi. Čez dolgo nagubano spodnje oblačilo z dolgimi rokavi so nosile krajšo obleko brez rokavov, ki so jo opasale pod prsmi in na ramenih spele z zaponkami značilnih noriško-panonskih oblik. Obleko so opasale z širokim pasom, bogato okrašenim z bronastimi dodatki in pasno spono izdelano v predrti tehniki. Najboljši vir pri rekonstrukciji takratne noriško-panonske oblačilne kulture so natančne upodobitve na antičnih nagrobnikih, pogosto prikazane v značilni noši in z vsem okrasjem, saj njene posamezne kovinske dele najdemo le v žganih grobovih iz tega obdobja.

Fotografija: Bronasta pasna spona (foto: K. Husič)

Risba: Deklica z elementi noriško-panonske noše, po upodobitvi na nagrobniku iz Celovca (Igor Rehar po Garbsch 1965, t. 1:13; izvzeto iz Istenič 2014, str.131, slika 157).

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj