Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (30)

Prazgodovinsko steklo - Jagode v obliki ovnove glavice

Steklene jagode v obliki ovnovih glavic. Izdelane iz raznobarvnega stekla.

Podzemelj - Pezdirčeva njiva; starejša železna doba 4. - 5. st. n. št.; steklo; hrani BMM.

Med najlepše predmete starejše železne dobe v Beli krajini sodi nakit izdelan iz stekla. Na Dolenjskem se nahajajo bogata ležišča kremenčevega peska, ki je bil osnovna surovina za proizvodnjo slednjega. Dostopnost surovine in velika količina odkritih steklenih jagod nam priča o dobro razviti lokalni proizvodnji cenjenih steklenih izdelkov.

Osnovno zeleno modro barvo stekla so z različnimi kovinskimi oksidi obarvali v rumeno, mlečno belo, rjavo, črno ter v različne odtenke modre in zelene. Jagode so različnih velikosti in oblik. Te čudovite steklene umetnine so bile običajno nizane na vrvice iz organskega materiala, ki se žal niso ohranile. Vrhunec v oblikovanju in krašenju steklenih jagod je bil dosežen v 5. st. pr. n. št. Posebej zanimive so jagode v obliki ovnovih glavic z realistično izdelanimi očmi, rogovi in gobcem. Te realistične podrobnosti pričajo o izjemni spretnosti in umetniškem okusu steklarjev tistega obdobja.

Ogrlice so poleg steklenih jagod velikokrat okrasili z jagodami iz jantarja, ki so ga uvažali iz območja Baltika. Kombinacija lokalno izdelanih steklenih jagod in prestižnega jantarja nam priča o prefinjeni oblačilni kulturi halštatskih prebivalcev Bele krajine.

Foto: Steklene jagode v obliki ovnovih glavic, 2023, foto: Kristjan Husič, hrani BMM.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj