Na vsebino

Avtobusna postajališča: različnih izvedb, ponekod tudi nevarna

Avtobusno postajališče na črnomaljski obvoznici.
Avtobusno postajališče na črnomaljski obvoznici.

Črnomaljska občinska svetnica Renata Butala je na občinsko upravo naslovila vprašanja glede različnih izvedb avtobusnih postajališč oziroma nadstrešnic v občini. V Kanižarici, kjer so na že obstoječih avtobusnih postajališčih v okviru izgradnje regionalne kolesarske povezave Črnomelj – Kanižarica, postavili dve novi nadstrešnici, se ti po videzu razlikujeta od tistih na bližnji črnomaljski obvoznici. Po drugi strani nasproti nekdanjega hotela v Črnomlju, kjer na avtobus čaka veliko ljudi, nadstrešnic sploh ni, opozarja svetnica.

V Starem trgu ob Kolpi avtobusna postajališča po njenih besedah sploh niso označena. V Žuničih imajo nadstrešnico, ob kateri pa ni označenega prehoda za pešce, prav tako tam ni javne razsvetljave in nikakršne omejitve hitrosti. Podobno je tudi v bližnjih Miličih, kjer avtobusno postajališče sploh nima nadstrešnice. Butala se zato sprašuje, kdaj bo v omenjenih krajih ustrezno poskrbljeno za varnost otrok in starejših.

Kot je v odgovoru zapisal Vinko Kunič s črnomaljske občinske uprave, so v Kanižarici na novo postavili dve postajni nadstrešnici, ki sta po obliki zelo podobni tistim na regionalni cesti oz. priključku na obvoznico na Čardaku. Oblika nadstrešnic je predpisana v katalogu urbane opreme, ki je sestavni del občinskega prostorskega načrta. Za mestna območja je določena kovinsko – steklena nadstrešnica, za podeželska pa lesena.

»Zaradi javnega naročanja ni mogoče predpisati proizvajalca in tipa kakršne koli opreme. V popisih se poda samo tehnične specifikacije opreme, lahko se denimo še navede »proizvajalec, tip« ali enakovredno. Lesena postajna nadstrešnica v smeri proti Črnomlju bo lahko zamenjana z novo kovinsko - stekleno, ko bo urejeno lastništvo zemljišča, na katerem stoji,« pojasnjuje Kunič.

Hkrati dodaja, da se glede opremljanja obstoječih postajališč z lesenimi postajnimi nadstrešnicami dogovarjajo s posameznimi krajevnimi skupnostmi. Če v določeni krajevni skupnosti zagotovijo pripravo platoja za postavitev nadstrešnice, občina slednjo tudi zagotovi. Večji problem predstavljajo ureditve novih avtobusnih postajališč, prehodov za pešce in razsvetljav ob državnih cestah. Tu je predpisana izdelava projektne naloge, ki jo mora potrditi direkcija za infrastrukturo, izdelana projektna dokumentacija pa mora pred izdanim pozitivnim mnenjem direkcije še v recenzijo.

Pri nadstrešnicah je skupni strošek od pet do deset tisoč evrov, pri postajališču pa je ta znesek vsaj desetkrat večji. »Iz tega razloga smo najprej v Ziljah, nato pa tudi v Marindolu in Miličih, izvedli postajališča na vozišču oz. sisteme busko, ki jih je možno izvesti bistveno hitreje in ceneje,« zaključuje Kunič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj