Na vsebino

Bandonika s FS Dragatuš navdušila dvakrat

V soboto so člani otroške in odrasle Folklorne skupine Dragatuš v Kulturnem centru Semič pripravili že 32. folklorni večer. Kot je tradicija zadnjih nekaj let so Dragatušci zaradi velikega zanimanja v enem dnevu izvedli dva koncerta in ponovno dvakrat do zadnjega kotička napolnili dvorano.

Na začetku so občinstvo popeljali v folklorno zaodrje, kjer so prikazali, kako izgledajo priprave folklornikov v garderobi tik pred nastopom. Rdeča nit folklornega programa je bila namenjena belokranjskemu ljudskemu godčevstvu. Predstavili so dve več kot 100 let stari harmoniki - bandoniki, ki so ju ob pomoči folklornega strokovnjaka, vsestranskega glasbenika Klemna Bojanoviča – Keme nabavili letos. Kema je obiskovalcem predstavil, kako je raziskoval v sodelovanju z Zdenko Pezdirc in odkril, da je bila prav bandonika, ki je neke vrste predhodnica diatonične harmonike, nekoč pogosto glasbilo na katerega so igrali godci v Beli krajini v prvi polovici 20. stoletja.

Poleg obeh bandonik so zvenele citre, violina, bas, petje in drumljica. Odrasla skupina se je predstavila z odrsko postavitvijo v belih folklornih kostumih in v treh koreografijah v belokranjskih pražnjih folklornih kostumih. Dragatuški folklorniki so zapeli tudi pozabi iztrgane belokranjske ljudske pesmi: Rožmarinček, Sarafan in Voščilo. Otroška FS Dragatuš je prvič javno nastopila s tradicionalno odrsko postavitvijo belokranjskih ljudskih plesov Lepa Anka. Premierno so se predstavili mladi godci z ljudsko vižo Rasla je jelka. Program je obogatila še gostujoča skupina Citroprekelj Bela krajina.

Vir: Folklorna skupina Dragatuš

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj