Na vsebino

Belokranjke na mladinski izmenjavi na Portugalskem

V začetku julija je v portugalskem mestecu Fundão, v osrednjem delu države potekala mladinska izmenjava Safe Port na temo beguncev, ki se je je udeležilo 30 mladih iz petih držav, med njimi tudi Slovenije. Zakaj ravno Fundão, idilično mestece, ki je znano po češnjah in fadu? Zato, ker so tam sprejeli begunce z odprtimi rokami in jim ponudili možnost integracije v lokalno okolje ter službo, saj delovne sile v tem ruralnem delu Portugalske primanjkuje.

Na izmenjavi, ki se je je poleg šestih deklet iz Bele krajine udeležila še skupina iz Sardinije (Italija), Madžarske, Grčije in Portugalske, so udeleženci spoznavali, kakšne so razmere glede migrantov oziroma beguncev v državah, iz katerih prihajajo sodelujoči v projektu.

Tako so udeleženci med drugim izvedeli, da so v Grčiji begunski kampi prepolni ter da jim prostovoljci pomagajo pri integraciji v lokalno skupnost, Madžarska in Slovenija sta obdani z ograjo in za begunce bolj ali manj samo prehodni državi, Italija zaradi desničarske vlade begunce zadnje čase zavrača, Portugalska pa (sama nima direktnega prehoda beguncev iz Afrike in Bližnjega vzhoda) begunce sprejema in jih vključuje v lokalno družbo tako, da jih izobražuje ter jih pripravlja na lokalni trg delavne sile.

Tovrsten projekt poteka tudi v Fundãu, kjer imajo trenutno naseljenih 28 beguncev iz Afrike. Prva skupina (19 beguncev, od tega so štirje odšli naprej v Nemčijo), ki so jo v mestu sprejeli septembra 2018, se je že integrirala v lokalno okolje in zaposlila ter zapustila semenišče, kjer je bila prvotno nastanjena. Mladi so kot projekt dobre prakse podrobneje preučili ravno projekt iz Fundãa in na podlagi že uporabljenih pristopov k integraciji ugotovili, da bi bilo mogoče vključevanje beguncev v lokalno okolje izpeljati še boljše s pomočjo celotne lokalne skupnosti in ne le strokovnjakov, ki trenutno sodelujejo pri tem.

V tednu dni so mladi prek izmenjave dobrih praks in mnenj razpravljali, zakaj in kako bi lahko beguncem pomagali v lokalnem okolju. Na nek način so skozi dodeljeno jim nalogo spoznali tudi, kako je biti migrant (begunec) v državi, ki je popolnoma drugačna od tvoje; kako izgubljen je lahko človek, ko prispe na cilj, ki mu je bil dodeljen s strani nekoga tretjega. Kako je biti ločen od prijateljev, sorodnikov ... In kako je, če se znajdeš v mestu, kjer te nihče ne razume, kjer je kultura drugačna od tvoje, kjer si nekdo, ki vdira v prostor lokalnega prebivalstva in kjer si izobčenec.

Seveda pa ves čas ni bil posvečen samo pereči problematiki, ampak se je vmes našlo tudi nekaj prostih ur, ko so se udeleženci med seboj družili in sklepali prijateljstva. Tako so dva popoldneva uživali ob bazenu, en večer ob obisku fado tekmovanja, z obiskom muzeja in potepom po mestnih ulicah pa so odkrivali zgodovino mesta. Med medkulturnimi večeri so mladi spoznavali tudi kulturo in navade ostalih držav udeleženk ter uživali v hrani, pijači ter plesu.

In kaj menijo o projektu Belokranjke, ki so odpotovale na Portugalsko:

Vodja skupine Ester Snedec: "Tovrstni projekti so koristni, saj vsakemu od udeležencev omogočajo vpogled v situacijo v drugih državah in so pomembni tudi za razvoj posameznikove osebnosti. Sprašujejo me, zakaj pomagati?! Zato, ima vsak človek, ne glede na to, kdo je, kakšna je njegova veroizpoved ali barva kože, pravico živeti v varnem in prijaznem okolju. Zato, ker se lahko zgodi tudi meni, tebi, vsem nam. Zato, ker smo ljudje in imamo v sebi humanitarno noto. Vsem mladim bi priporočala, da se udeležijo katere izmed mladinskih izmenjav, treningov ali pa Evropske solidarnostne enote (nekdaj EVS), saj se na ta način naučijo veliko o drugih narodih, zanimivih temah in pa veliko bolje spoznajo sebe ter se naučijo spopadati z izzivi, ki jih prinese življenje."

Eva Puhek: "Projekt je bil dobra popotnica za življenje. Ni šlo zgolj za projekt, v katerem smo se naučili veliko novega o določenih veščinah, pač pa tudi za odkrivanje sveta, sebe, novih prijateljstev in mnogo več. Sicer pa kot pravi citat: “Življenje je kot knjiga, kdor ostane doma, prebere samo prvo stran.”

Mateja Lozar: "Možnost, da spoznaš nov in drugačen kraj, je zlata vreden! Mislim, da bi moralo tovrstno priložnost izkoristiti čimveč mladih, saj smo mi tisti, ki lahko naredimo spremembo v svetu."

Nika Špehar: "Projekt Safe Port me je naučil ogromno novih stvari, med drugim tudi o situaciji beguncev v evropskih državah in timskem delu. V tem času sem stkala tudi nova prijateljstva, za katera upam, da se bodo obdržala."

Pia Špehar: "Izmenjava se mi je zdela zelo dobra izkušnja, ki bi jo brez dvoma ponovila. Ne le, da na ta način vidiš svet, spoznaš tudi veliko novih ljudi, kultur in drugih stvari."

Jasmina Kovač: "Meni se je mladinska izmenjava zdela super izkušnja, spoznala sem nove kulture, kraje in odkrila še neznani del sebe. Prepričana sem, da sem se naučila veliko in bom naučene veščine uporabljala tudi v prihodnosti. Hvaležna sem organizatorjem, ki so nama z Evo omogočili trening brazilskega jiu jitsa v lokalnem klubu, čeprav to ni bil del mladinske izmenjave. Bili so zelo prilagodljivi in naju pri tem spodbujali."

Mladinsko izmenjavo je v okviru Erasmus+ programa organizirala Občina Fundão, ki je v medijih postala znana kot občina, ki je sprejela begunce iz humanitarne ladje Aquarius.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj