Na vsebino

Belokranjska zdravstvena domova lani z rekordnim dobičkom

Zdravstveni dom Črnomelj
Zdravstveni dom Črnomelj

Čeprav so bili zdravstveni domovi v času epidemije novega koronavirusa za številne praktično zaprti, so lani dosegli verjetno najboljše poslovne rezultate v svoji zgodovini. Z dobičkom je namreč poslovalo vseh 59 zdravstvenih domov, med njimi tudi oba belokranjska. Presežki njihovih prihodkov nad odhodki so se gibali od nekaj sto tisoč evrov pa do več milijonov evrov. Tako so skupaj ustvarili za kar 56 milijonov evrov presežkov, trikrat več kot leta 2020.

Kot piše portal Necenzurirano, visoki dobički niso posledica obravnave večjega števila bolnikov, ampak dodatnega denarja iz proračuna in zdravstvene blagajne zaradi epidemije. Zdravstveni domovi so namreč glavnino dodatnih prihodkov glede na leto 2020 ustvarili z izvedbo hitrega testiranja prebivalstva in cepljenja proti covid-19.

V zdravstvenih domovih so sicer opozarjali, da so se v času epidemije soočali z izrednimi razmerami, saj se je število obravnav neobvladljivo povečalo. Družinski zdravniki in pediatri so morali prevzemati tudi ambulante kolegov, ki so se zaradi okužbe znašli v izolaciji. Tako je število obravnav po podatkih ZZZS v obdobju od januarja do septembra lani za kar deset odstotkov preseglo tistega iz leta 2019. Toda številke so lahko varljive. Vštete so tudi obravnave na daljavo, torej po telefonu in elektronski pošti. Teh je bilo 19 odstotkov pri družinskih zdravnikih in kar 25 odstotkov pri otroških in šolskih zdravnikih.

Tudi na Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije ugotavljajo, da je bil pozitiven poslovni izid v veliki meri s prihodki, ki so neposredno odvisni od epidemije. Zato pričakujejo, da se bo njihov finančni položaj po koncu epidemije v največji meri poslabšal.

V Zdravstvenem domu Črnomelj krepko nad pričakovanji

V Zdravstvenem domu Črnomelj, kjer vse od leta 2014 poslujejo pozitivno, so lani zabeležili rekorden dobiček. Ustvarili so presežek prihodkov nad odhodki v vrednosti 531.739 evrov. Dosežen poslovni izid je za 207.895 evrov višji od predlanskega ter za 529.979 evrov višji od načrtovanega.

Kljub dodatnemu delu, spremenjeni organizaciji dela in pomanjkanju kadra, so realizirali večino dogovorjenega programa. Uspešni so bili tudi v samoplačniški dejavnosti. »Od začetka leta smo svoje delovanje prilagajali dejanskim možnostim. Trudili smo se na vseh nivojih poslovati tako, da bi bil učinek vloženih sredstev in našega delovanja čim večji. Veliko prihodkov smo pridobili iz državnega proračuna za omilitev epidemije, tako za dodatke zaposlenim za delo v epidemiji, za zaščitno opremo, teste in cepiva,« je v letnem poročilu za 2021 zapisal direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič.

Celotni odhodki doseženi v letu 2021 so znašali 7.401.896 evrov in so bili za dobrih 21 odstotkov višji od doseženih v letu 2020 ter za četrtino višji od načrtovanih. Tudi celotni prihodki so bili za dobrih 21 odstotkov višji od doseženih v letu 2020. V teh prihodkih so zajeti tudi prihodki iz proračuna za pokrivanje stroškov in dodatkov povezanih s covidom. Velik del predstavljajo tudi plačila podjetij in samoplačnikov za testiranje na covid-19. »Največ, za kar 290 odstotkov, so se povečali stroški preiskav in testiranj na covid, ki so znašali 741.099 evrov, česar nismo planirali v taki višini, saj nismo predvideli, da se bo testiranje izvajalo še celo leto,« navaja Matkovič.

Povprečna bruto plača je lani v zavodu znašala 2.859 evrov in se je v primerjavi s preteklim letom zvišala za osem odstotkov. Zvišanje predstavljajo predvsem covidni dodatki in izplačevanje redne delovne uspešnosti skozi vse leto.

Število vseh obiskov v splošnih ambulantah je bilo lani v primerjavi z letom prej večje za skoraj 40 odstotkov, v šolskem in otroškem dispanzerju pa za 14 odstotkov. Velika večina teh pregledov je bila opravljenih telefonsko. V teh podatkih niso všteti obiski oz. pregledi v covid ambulantah. Lani so sicer v ZD Črnomelj obravnavali 15.454 (70.348 obiskov) bolnikov s covidom-19.

Tudi Zdravstveni dom Metlika rekordno

Zdravstveni dom Metlika je lansko leto prav tako končal z rekordnim pozitivnim poslovnim izidom v višini 315.762 evrov, kar je za dobrih 153 tisočakov več v primerjavi z letom 2020. »Rezultat je posledica spremenjenega načina delovanja in financiranja posameznih dejavnosti, predvsem organizacije dela in ustreznega financiranja iz naslova preprečevanja in omejevanja okužb v zdravstvenih ustanovah in na širšem področju delovanja zavoda. Presežek prihodkov bo v prihodnjih letih namenjen nujnim investicijam v posodobitev opreme,« je v letnem poročilu zapisala direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič. Metliški zdravstveni dom sicer z izjemo leta 2017, v zadnjem desetletju ves čas posluje pozitivno.

Celotni prihodki zavoda so bili lani za dobrih 23 odstotkov višji v primerjavi z letom 2020 in za 1,2 odstotka višji od načrtovanih. »Višji prihodki so posledica uveljavljanja zahtevkov iz proračuna RS za izplačane dodatke v času dela v tveganih razmerah oz. dodatkov, ki so se delavcem izplačevali zaradi dela v času epidemije. Povišanje prihodkov beležimo tudi zaradi dveh novo nastalih oblik dela v zavodu, ki sta bili organizirani zaradi preprečevanja širjenja okužb s covidom-19, to sta cepljenje in testiranje,« je zapisala Vukšiničeva. Zavod je v primerjavi z letom 2020 kar za 157 odstotkov presegel tudi prihodke iz naslova doplačil in samoplačnikov. Višja realizacije je bila posledica izvajanja vseh oblik testiranja na novi koronavirus. V ZD Metlika so sicer lani odvzeli 2.693 PCR testov in opravili 21.119 hitrih antigenskih testov.

Lani so izplačali tudi 258.848 evrov dodatkov iz naslova dela v času epidemije ali dela v tveganih razmerah. Število opravljenih storitev pa je bilo kljub epidemiji primerljivo s preteklimi leti, čeprav bi bilo pričakovati, da se bo število obravnav zmanjšalo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj