Na vsebino

Belokranjske planinke ob dnevu žena obiskale Novo mesto

Tudi letos smo se belokranjske planinke ob dnevu žene odpravile na pohod. Tokrat nas je pot zanesla v dolenjsko prestolnico. Novo mesto je s 24.000 prebivalci sedmo mesto po velikosti v Sloveniji. Leži na sedmih gričih na nadmorski višini 202 metrov.

Kljub slabemu vremenu se nas je zbralo šestinštirideset. Še posebej smo bile vesele osmih deklic, ki so precej znižale starostno povprečje naše skupine. Od izhodišča pred Tušem smo se povzpele na Portoval (225 m). Z vrha je lep pogled na največje spalno naselje v Novem mestu - Drsko. Veriga dolenjskega hribovja s Trdinovim vrhom na čelu pa je bila prekrita z oblaki. Spustile smo se do Štukljeve brvi in prvič prečkali reko Krko. Vreme nam ni bilo naklonjeno, tako da je dežnik postal osnovno pohodno sredstvo. To nam ni pokvarilo dobre volje. Nadaljevale smo po levem bregu Krke skozi Bršljin do Kettejevega drevoreda na Marofu (228 m), kje smo stoje pomalicale in si nabrale nove moči za nadaljnjo pot. Dež se je okrepil, me pa smo se mimo športne dvorane spustile do lesenega mostu, prečkale Krko in se sprehodile skozi mestni gozd (Ragov log) ter čez Kandijski most do Glavnega trga. Povzpele smo se še na Kapitelj (253 m).

Ogledale smo si stolnico sv. Nikolaja. Obisk stolnice je očitno pomagal, kajti ko smo prišle ven, je dež ponehal. Po stopnicah smo se spustile do Krke in si ogledale obeležje, ki so ga postavili ob 100-letnici Knafelčeve planinske markacije. Sprehod smo nadaljevale po Župančičevem sprehajališču do Julijine brvi ter prečkale Krko. Po desnem bregu smo šle pod nekdanjo moško bolnico in železniškim mostom do mosta na Loki. Čeprav nas je bližina avtobusa vlekla na levo, smo zavile na desno in še zadnjič prečkale reko Krko. Po Župančičevem sprehajališču smo se od dolenjski lepotici Krki sprehodile še do Bršljina. Prijetno utrujene smo se razveselile avtobusa, kajti ponovno je začelo rahlo deževati. Naše druženje smo zaključile s kosilom v Gostišču na vasi, kjer pa sta nas prijetno presenetila predsednik Darko in vodnik Janez z rožicami.

Kljub muhastemu vremenu smo zunaj preživele lep dan. Prevečkrat ob slabi vremenski napovedi ostanemo doma za "zapečkom". Z obljubo, da se vidimo na ženskem pohodu naslednje leto, smo se dobre volje odpravile proti Beli krajini.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj