Na vsebino

Bistričanka sestra Ermelinda Peschel

Na današnji dan pred sto šestnajstimi leti je v red šolskih sester sv. Frančiška vstopila Katarina Peschel, sestra Ermelinda.

Pred leti nas je skupina slušateljev obiskovala tečaj kočevarščine v Laknerjevi gostilni v Bistrici (na Bistrcu, po domače). Spoznavali smo jezik in dediščino Kočevarjev. V Bistrici ima sedež tudi Zveza kočevarskih organizacij, ustanovljena leta 2013. Ugotavljali smo, da vas praktično nima ohranjenih fotografij iz obdobja pred drugo svetovno vojno. Vas je bila namreč leta 1943 požgana s strani italijanske vojske. Obstaja možnost, da je kaj gradiva ohranjenega pri izseljencih, ki so se pred 2. svetovno vojno odselili v tujino, a žal nam ga še ni uspelo odkriti. Ravno zaradi tega je vsako, še tako majhno odkritje, zanimivo in dragoceno.

Med nekoliko zanimivejšimi ženskami rojenimi v Bistrici je Catherine Peschel, sestra Ermelinda*. Rodila se je kot Katarina Pöschel, 26. septembra 1884 na naslovu Bistrica 1, kot šesti otrok Jožefa Pešlja in Marije Rožič. Jožef Pešelj iz Bistrice in Marija Rožič iz Doblič sta se poročila 21. aprila 1869. Pred Katarino so se rodili še Jožef (Jozef Pešelj), Janez (Johann Pöschel), Marija (Maria Pešel), Mihael (Michael Pöschel) in Franc (Franz Peschel). Priimek je pri skoraj vsakem otroku zapisan drugače. Še eno nenavadnost pa najdemo pri rojstvu Katarine. V krstni knjigi je zapisana kot nezakonski otrok matere Marie Pöschel, rojene Rožič, poročene kmetice. Kaj je krstitelj s tem zapisom želel povedati, žal ne vemo. Naslednja in hkrati zadnja otroka sta se staršema rodila že v Združenih državah Amerike. Družina se je morala v ZDA preseliti med letoma 1884, ko je bila rojena Katarina in 1888, ko je bila že v ZDA rojena Rosalia Maria (za njo pa še najmlajši Antonius leta 1890). Morda je oče že pred rojstvom Katarine odšel v ZDA in je njegova odsotnost na ta način prikazana v krstni knjigi? Morda je v ZDA res odšel že veliko pred rojstvom Katarine in Katarina res ni bila njegov biološki otrok? O tem lahko samo ugibamo. Med raziskovanjem sem že našla zanimiv primer zapisa rojstva oz. krsta otroka, kjer sta bila sicer vpisana oče in mati otroka, otrok je bil formalno-pravno rojen v zakonu, je pa bilo pri očetu dopisano »več tri leta v Ameriki«…

Del družine najdemo na ameriškem popisu prebivalstva iz leta 1900. Dosti več o družini in o Katarini ni znanega, ohranjenih je le nekaj časopisnih člankov, ki jo omenjajo. Julija 1956 je sestra Ermelinda obiskala dom svojega brata Franka. 14. julija 1956 je namreč praznovala 50 let redovništva in organizirana je bila večerja v njeno čast. Prisotni so bili še nečak Harold Peschel z ženo Claro, nečakinja Catherine z možem Petrom Borgmannom, nečakinja Dorothy z možem Geraldom Coenenom, nečak Frank Peschel z ženo Mary in zakonca Ronspies.

Enaindvajsetletna Katarina Pöschel je v red šolskih sester svetega Frančiška vstopila 14. julija 1906 in prevzela redovno ime Ermelinda. Kar 52 let je delala v bolnišnici Sacred Heart Sanitaruium v mestu Milwaukee, kjer je v nedeljo, 11. januarja 1959, tudi umrla. Po podatkih iz takratnega časopisa je bila pokopana na pokopališču samostana sv. Frančiška, po podatkih s spletne strani Find a Grave pa na pokopališču Mount Olivet Cemetery. V vsakem primeru gre za pokopališče v mestu Milwaukee (Wisconsin, ZDA).

*sestra Ermelinda je moja šesta sestrična, dvakrat odmaknjena.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj