Na vsebino

Bodo prazni lokali v mestnem jedru vendarle zaživeli?

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Občina Črnomelj vodi postopek prekategorizacije določenega dela državne ceste v občinsko kategorizirano cesto in obratno. Namen postopka prekategorizacije občinskih cest je ukinitev državne ceste skozi staro mestno jedro Črnomlja (od semaforja pri pošti do semaforja pri kavarni) in določitev odseka državne ceste (s potekom od semaforja pri pošti, mimo prodajalne DM po glavni cesti, mimo kotlovnice Čardak, do krožišča z obvoznico). S tem je zagotovljena povezava državnega cestnega omrežja iz smeri Metlike do črnomaljske obvoznice.

Postopek je pomemben za črnomaljsko mestno jedro, ki je, vsaj kar zadeva glavne ulice, degradirano. »To stanje se bo lahko začelo spreminjati zgolj po redukciji prometa oziroma po ukinitvi tranzitnega prometa. Po mnogih letih čakanja izgradnje obvoznice in kasnejše prekategorizacije ceste, se je želja končno uresničila, da se mestno jedro lahko obnavlja tudi v prvem planu,« je v odgovoru na svetniško vprašanje glede prvih aktivnosti po kategorizaciji državne ceste v občinsko skozi mestno jedro, zapisala mag. Marija Prašin Kolbezen s črnomaljske občinske uprave.

Z občinskim lokacijskim načrtom za mestno jedro Črnomelj je bilo že leta 2005 predvideno, da se po ukinitvi državne ceste, ureditve v mestnem jedru prilagodijo oživitvi mestnega jedra in njegovi fizični prenovi. Že od prve arhitekturno urbanistične delavnice je očiten problem za sodobno bivanje in delovanje v mestnem jedru, primanjkljaj parkirnih mest. Iskanje možnih rešitev je privedlo do ideje, da je sosednji Majer lahko med drugim tudi »servisno« območje za mestno jedro in sicer na način, da se lahko namenja tudi vsebinam, ki dopolnjujejo mestno jedro, kot so parkiranje, supermarket, ipd. To je tudi opredeljeno v Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Majer (OPPN Majer).

»V lanskem letu smo z nosilci urejanja prostora našli in tudi uskladili rešitev za umestitev peš in kolesarske povezave na Majer, žal pa je projekt ustavljen zaradi razhajanj glede mikro umestitve brvi preko lastniške parcele v mestnem jedru. Trenutno Občina Črnomelj pripravlja projekt za izvedbo ureditve parkirnih prostorov v Ulici Staneta Rozmana. Glede na dejstvo, da je večina lokalov v tej ulici praznih, upamo, da bodo z zagotovljenim parkiranjem v neposredni bližini lokalov, ti končno oživeli. Ideja je, da se v glavni, t.i. tržni ulici, umešča vsebine, ki bodo imele osrednjo vlogo oskrbe in kakovostne ponudbe v smislu prodaje domačih izdelkov in pridelkov. Želimo si, da se denimo uredi mesnica s ponudbo domačega mesa in izdelkov, pekarna ali prodaja kakovostnih krušnih izdelkov, tudi s prodajo pogače in drugih belokranjskih dobrot, prodajalna z domačo zelenjavo, sadjem, mlečnimi izdelki, ipd.,« je zapisala Prašin Kolbeznova.

Letos poleti je bila v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Občino Črnomelj ter lastniki objektov izvedena študentska delavnica, v okviru katere so bili izdelani posnetki večine lokalov in stavb ob tržni ulici z namenom, da se preveri možnosti umeščanja primernih vsebin v lokale, kot tudi kakovostnega oblikovanja prodajnih prostorov ter obnove fasad in izložb. Občina Črnomelj je tudi pripravila osnutek ideje programa revitalizacije mestnega jedra s poudarkom na obnovi talnih in obvodnih površin ter lokalov tržne ulice, ki bo osnova za prijavno na različne razpise.

Po prekategorizaciji ceste se bodo na Občini Črnomelj lotili ureditve parkirnih mest v Ulici Staneta Rozmana. Število parkirišč bo odvisno od prometno tehničnih zahtev in razpoložljivega prostora, ureditev pa bo izvedena z minimalnimi posegi, saj bo potrebno v doglednem času izdelati projekt in prenoviti celotno ulico kot tudi glavni trg. »Upamo in želimo si, da bodo potencialni ponudniki prepoznali prednosti delovanja v mestnem jedru in se odločili za najem ali celo odkup lokalov. Občina Črnomelj bo v ta namen naredila predstavitev rezultatov omenjene študentske delavnice ter drugih idej, ki so bile doslej pripravljene za obnovo mestnega jedra in jih v obliki promocijskega gradiva predstavila širši javnosti,« je še zapisala Marija Prašin Kolbezen.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj