Na vsebino

Bolezen BSE potrjena

Belokranjska cika je bila »nora«, nevarnosti za ljudi ni

Fotografija je simbolna
Fotografija je simbolna

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj sporočila, da obstaja sum na bolezen BSE pri 12 let stari kravi cikaste pasme z območja Dolenjske. Kasneje so sicer potrdili, da je šlo za napako, poginula krava je bila iz območja Bele krajine, je pa bila odpeljana na Veterinarsko higiensko službo Novo mesto.

Sum se je izkazal za utemeljenega, sinoči so potrdili, da je bila krava okužena z BSE, in to je deveti primer te bolezni v Sloveniji. Ivan Ambrožič, odgovoren za klavniške odpadke na Upravi za varno hrano in veterinarstvo, je povedal, da redni nadzor opravljajo na vseh poginulih živalih in odkrit primer BSE v Beli krajini potrjuje, da je sistem spremljanja na prisotnost BSE in tudi drugih bolezni v Sloveniji še vedno zelo zanesljiv.

Ambrožič je tudi potrdil, da ni nobene nevarnosti za potrošnika, še posebej ob upoštevanju, da uprava izvaja tudi druge ukrepe glede bolezni »norih krav«. To je prepoved krmljenja mesno-kostne moke, pa tudi ukrepe v klavnici, kjer iz prehranske verige odstranjujejo vse dele živali, ki bi lahko vsebovali okužena tkiva. Ti ukrepi pa so namenjeni predvsem za zaščito zdravja ljudi.

Glede okužene krave v Beli krajini je Ambrožič še pojasnil, da zdaj ugotavljajo zgodovino te krave od rojstva naprej, poiskali so vse živali, ki so bivale z njo v istem hlevu. Ker predstavljajo nevarnost, jih je treba uničiti in potem analizirati, ali so bile tudi okužene z BSE.

Zvočni zapis

  • - Ivan Ambrožič, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj