Na vsebino

Božidar Južna je praznoval 90 let

Vsakemu je njegov rodni kraj najljubši in najlepši. In slej ko prej vsak spozna, kako je njegov košček zemlje prav tako dober kot drugi kraji na svetu, ter da ima tu vse tisto, kar lahko najde na vrhovih gora, ob morju ali kjerkoli drugje na svetu.

Božidar Južna je bil rojen 13. aprila 1934 v Dragomlji vasi. Odraščal je podobno kot ostala mladina na vasi - ob pomanjkanju in revščini vpeta v delo na kmetiji, v vinogradu in gozdu. Brezskrbno otroštvo je ostro prekinila vojna in v igro ter nedolžna vaška potepanja vnesla strah in obup. V času vojne je ravno pričel obiskovati osnovno šolo na Suhorju, ko so jo 26. novembra 1942 požgali partizani, saj je bila v njej italijanska postojanka. Šolanje se je potem nadaljevalo v gasilskem domu v Dragomlji vasi, pouk pa so imeli le dvakrat tedensko. To so bili težki časi, ki se jih Božidar spominja tudi po tem, da so bile več časa lačni kot siti. Otroci so za kakšen dinar pomagali pri kmečkih opravilih po vaseh. Okopavali so vinograd, mlatili pšenico, za težko prigarani denar pa so si potem kupili srajco ali čevlje.

Nastopila so vojaška leta. Božidar je od leta 1954 do 1956 služil vojaški rok v Beogradu, kjer je bil vezist, zadolžen za telefonijo. Ko sta leta 1962 z življenjsko sopotnico Marijo Cimermančič iz Cerovca stopila na skupno življenjsko pot, jima ni bilo postlano z rožicami, saj je bilo potrebno pošteno poprijeti za delo, si ustvariti streho nad glavo, delati na kmetiji, v vinogradu in še kje. Božidar je ostal doma na kmetiji in sezaposli v podjetju IMV – lesni obrat na Suhorju, ki se je kasneje preimenoval v TPV. Tam je delal do upokojitve.

Leta 2001 mu je umrla žena. Kljub vsemu delu in težavam je imel veliko volje in želje še naprej delovati v domačem gasilskem ter ostalih društvih z namenom pomagati kraju in ljudem. Zadnja štiri leta stanuje v Domu starejših občanov (DSO) Metlika in je vesel vsakega obiska iz domačega okolja.

Poleg njegovih dveh otrok, petih vnukov in šestih pravnukov, sosedov, sostanovalcev, prijateljev, so mu vse dobro zaželeli tudi predstavniki Rdečega križa Suhor in Metlika, PGD Dragomlja vas, društva upokojencev Suhor, Krajevne skupnosti Suhor, združenja borcev za vrednote NOB, vodstvo in zaposleni DSO Metlika ter metliška županja Martina Legan Janžekovič.

Vir: OZRK Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj