Na vsebino

Četrti pohod po Čredniški poti

Čredniška pot je že četrtič zapovrstjo privabila pohodnike iz bližnje in daljne okolice. Po 14 km dolgi poti se je ob spremstvu kravjih zvoncev in čredniškega roga podalo 120 pohodnikov vseh starostnih obdobij. Nič kaj aprilsko vreme je omogočilo pravo rekreacijo po nekdanjih izgonih in pašnih območij v Poljanski dolini.

Po krajšem kulturnem programu, v katerem so nastopili mladi folklorniki Polanskega društva in harmonikar Toni Verderber, so se pohodniki podali iz Starega trga ob Kolpi mimo opuščenih pašnikov in s suhimi zidovi zaščitenih nekdanjih vinogradov proti Kotu in Prelesju. Sledil je vzpon čez Havre, kjer so pohodniki občudovali divje rastoče orhideje, prisluhnili simfoniji dveh kolpskih slapov ter s Preleške stene pogledovali na dolino Kolpe.

V Predgradu je bil prvi daljši postanek z ogledom muzejske zbirke, sramotilnega stebra in grajskega kala. Pot je nato vodila do Kovače vasi, kjer so si pohodniki potešili žejo na Šterkovem dvorišču. Čredniški rog je ponovno zatulil ter naznanil nadaljevanje poti po izgonu mimo Deskove vasi do Starega trga. Del pohodnikov je nadaljeval še drugi, zahtevnejši del poti, do Sodevcev in se povzpel na Sodevske stene in sodevskih štal ter se nato vrnil nazaj v Stari trg.

Dobre volje vsekakor ni manjkalo in ob pošteno zasluženi malici na koncu strnili misli ter dorekli, da bo drugo leto še boljše.

Vir: Polansko KTŠD Stari trg ob Kolpi

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj