Na vsebino

Čredniška pot

V soboto je v Starem trgu ob Kolpi potekala prireditev s pohodom, namenjena predstavitvi projekta Interpretacija vodnih virov in ekstenzivnih pašnikov v Poljanski dolini, ki je sofinanciran iz strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Projekt vodi RIC Bela krajina skupaj s projektnimi partnerji Občino Črnomelj, Krajinski parkom Kolpa in Kulturnim društvom Stari trg ob Kolpi.

Dogodek je bil izveden z namenom predstavitve projekta in predvidenih novih investicij krajanom širšega območja Poljanske doline ob Kolpi. V ta namen je Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi organiziralo dopoldanski pohod po delu novo načrtovane Čredniške poti. Pohodniki so pobližje spoznali območja, kjer bodo izvedene nove investicije - kamnita korita za napajanje živine , izvirna jama peč v Starem trgu ob Kolpi ter območje športnega igrišča. Skozi pohod je bila predstavljena tudi zasnova nove pohodniške poti, ki povezuje reko Kolpo z njenim zaledjem, ki jo sestavljajo bogata dediščina čredništva in bogata biotska pestrost.

Ob domačih dobrotah lokalnih kmetij je potekala tudi predstavitev raziskave o čredništvu, otroške paše in njihovih iger ter vodnih virov v dolini, ki jo je pripravilo KD Stari trg ob Kolpi. Rezultati bogate raziskave bodo predstavljeni javnosti tudi v sklopu novih informativnih table ter zloženk, ki bodo pripravljeni skupaj s projektom.

Za popestritev so s skečom o čredništvu poskrbeli člani KD Stari trg in gospod Pavel Majerle s pastirskimi izdelki ter nepozabnim zvenom čredniškega roga. Na koncu je potekal pravi medgeneracijski boj v spodbijanju koze, največkrat preigrane igre mladih pastirjev.

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj