Na vsebino

Črnomaljski planinci na izletu v neznano

Črnomaljski planinci smo se v soboto, 19. novembra, podali na tradicionalen, letos že 24. izlet v neznano. Do zadnjega sedeža smo napolnili avtobus in voznik Dražen nas je odpeljal na trebanjski konec. Namige, kam gremo, smo nakazali že na vabilu in večina je tudi uganila cilj (Baragova pot) in postanke. Namen tega je predvsem, da udeleženci pobrskajo po spletu in si ogledajo zanimivosti krajev, ki jih obiščemo.

Odpeljali smo se ob 7. uri izpred OŠ Loka v Črnomlju in spremljal nas je krasen sončni vzhod in pogled na ožarjeno Mirno goro. Mimo Žužemberka smo se pripeljali v Malo vas in si od zunaj ogledali rojstno hišo, gradič Friderika Barage. Vrnili smo se v Dobrnič, kjer smo si ogledali muzej 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki se je kasneje preimenoval v Antifašistično fronto žensk (AFŽ). Gospa Silva nam je povedala zanimivosti o tem vojnem času, kakor tudi o kraju Dobrnič. Na trgu smo si ogledali tudi cerkev Sv. Jurija, v kateri je bil krščen škof Baraga. V gostišču smo si privoščili še kavico in se odpravili na pohod. Po cesti smo šli iz Dobrniča proti Šahovcu in med potjo opazovali lepo trško arhitekturo in vodnjake. S Šahovca smo sprva malo sestopili, nato pa se zmerno vzpenjali po kolovozih, nastlanih z barvnim jesenskim listjem do Trebnjega Vrha. Postali smo pri obeležju 15. vzporednika in se vzpeli še na 583 m visok Trebnji vrh. Sestopili smo po planinski poti mimo jam v Trebnje. Trebanjski grad, ki je bil v lasti Friderikovega očeta in v katerem je Friderik živel, smo opazovali le od zunaj, saj je zaprt in ga obnavljajo. Na poti proti domu smo se ustavili v Mirni Peči. V muzeju Lojzeta Slaka smo prisluhnili strokovni razlagi in vodenju g. Anice in si ogledali zapuščino narodno-zabavnega muzikanta; tudi zapeli smo na odru.

Po planu smo ob 15. uri prispeli v Kanižarico in bili v gostišču Štajdohar postreženi z bogračem in otroci z dunajcem s pomfrijem. Izlet smo zaključili s srečelovom, bili smo vsi izžrebanci in prejemniki darilca.

Izlet je bil prijetno druženje planincev in ljubiteljev narave več generacij. Najstarejša udeleženka Barbara, ki šteje skoraj 85 let, in dve leti mlajši Jože sta zmogla pot brez težav. Prav tako tudi najmlajša triletna Jakob in Erik.

Tudi večer je obarval jasno nebo v lepe, tople oranžne barve.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj