Na vsebino

Črnomaljski turizem stavi na oživitev mestnega jedra

V Črnomlju želijo oživiti mestno središče in tamkajšnji prenovljeni srednjeveški grad urediti kot središče in osrednjo točko mestne in belokranjske regijske turistične ponudbe. Do zdaj so prenovili grajski atrij in klet ter uredili nove javne sanitarije. V nadaljevanju prenovitvenih del se bodo lotili še južnega in zahodnega grajskega trakta.

Tam bodo uredili kuhinjo, trgovino in večmedijsko predstavitev črnomaljskega 16. stoletja s tedaj ključno črnomaljsko gosposko, je za STA napovedal črnomaljski župan Andrej Kavšek. V črnomaljsko mestno središče želijo privabiti čim več območnih turističnih in ponudnikov drugih storitev, je dodal župan.

Ker želijo v mestni veduti poudariti osrednje mesto grajskega poslopja, nameravajo odstraniti sosednjo zgradbo (nekdanja trgovina Bocinos), ki zastira zdajšnji pogled na grad.

"Vsak obiskovalec si bo veduto Črnomlja tako lahko zapomnil po mogočnem gradu," je pojasnil župan, in dodal, da bo šlo za ključno podobo, ki bo promovirala tako mestni kot območni turizem.

V gradu kot njunem nekdanjem bivališču nameravajo predstaviti tudi plemiča Gašperja in Jurija Črnomaljska, ki sta pomagala braniti Trst in Dunaj, za kar ju je takratni cesar nagradil z baronskima nazivoma. Eden je dobil naziv cesarjevega točaja in drugi njegovega svetovalca, oba pa sta se nato preselila na Dunaj.

V črnomaljsko mestno središče želijo privabiti čim več območnih turističnih in ponudnikov drugih storitev. Prenoviti nameravajo tudi tamkajšnji tako imenovani Stoničev grad iz 17. stoletja, ki je stoji v neposredni soseščini črnomaljskega gradu, in pripraviti idejna izhodišča za nadaljevanje celovite prenove ter oživitve zgodovinskega mestnega jedra.

V izdelavi je že prometna študija, ki bo upoštevala prometne tokove, ki so v središču mesta nastali po preusmeritvi prehodnega prometa na novo mestno obvoznico, je še navedel Kavšek.

Vir: STA, foto: Uroš Raztresen

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj