Na vsebino

Čudovita prenova domačije ob Kolpi (FOTO & VIDEO)

Nekdanji vrhunski slovenski biatlonec Klemen Bauer se je v športnem pokoju lotil novih izzivov. Med drugim se je posvetil obnovi več kot 150 let stare spomeniško zaščitene belokranjske hiške na Krasincu, ki je dolgo samevala in propadala. Bauer jo je našel, ko so jo prodajali prek spleta, za nakup pa se je odločil zaradi miru, bližine Kolpe, turističnega potenciala, ki ga ima hiša, pa tudi zaradi ugodne cene.

Gre za belokranjsko hišo s kamnito kletjo in lesenim stanovanjskim delom ter z značilnim gankom, ki so jo podrobneje predstavili v oddaji Ambienti. Različni lastniki so hišo predelovali skozi razna obdobja, del je tudi zidan s staro opeko. Nekdanji vrhunski športnik jo je dobil v stanju, ko se je bilo treba odločiti bodisi za rušitev ali ohranitev. Odločil se je za prenovo, kar se je izkazalo za dobro potezo.

Tri leta trajajoča prenova je zahtevala obsežne gradbene posege, vključno z odkopavanjem stavbe, izvedbo hidroizolacije, obzidavo temeljev, odvodnjavanjem in vgradnjo kanalizacije. Rekonstruirali so škarpo, okna zamenjali z lokalno izdelanimi lesenimi replikami, odstranili stari omet in ga obnovili ter sezidali nov betonski venec. Zdravo ostrešje je bilo ohranjeno, zamenjati je bilo treba kritino in prenoviti gank v obliki črke L. Ob ganku jim je uspelo ohraniti trto, ki je najbrž stara toliko kot hiša.

Nekdanji hlev je postal vinska klet in wellness

Tudi v notranjosti so bili nujni številni posegi. Klet, kjer je bil nekoč hlev, so preuredili v vinsko klet in wellness, ki sta dostopna od zunaj pa tudi od znotraj, preko na novo izdelane lopute v tleh hodnika, od koder se stanovalci po lestvi spustijo v oazo dobrega počutja.

V bivalnem delu so zamenjani leseni podi. V visokem pritličju so kuhinja, povezana z jedilnico in dnevno sobo ter hodnik, manjša soba z dvema posteljama in kopalnica, zasnovana je s pridihom nostalgije.

Nekdaj prazno podstrešje je zdaj spremenjeno v privlačno mansardo, kamor se iz visokega pritličja pride po novih lesenih stopnicah. Tam so Bauerjevi zasnovali galerijo in dve spalnici z dodanimi strešnimi okni za več svetlobe. Markanten del dnevnega prostora je kamin, obložen s pečnicami s Plečnikovim nagljem, ki v dom ob Kolpi vnaša dodatno toplino in romantiko.

Svinjak preuredili v apartma

Na enem od vogalov vrta je privlačen lesen objekt s svojevrstno zgodbo. To je bil nekoč svinjak, značilen za Belo krajino, ki so ga popolnoma rekonstruirali in v njem je nastal prijeten apartmajček s kuhinjo, dnevnim kotičkom, spalnico na podestu in lično kopalnico.

Domačija ob Kolpi je zgodba o prenovi, ki ni iz spanja prebudila le sten, temveč tudi duha kraja.

Vir: TV Ambienti
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj