Na vsebino

Danes praznik Svetih treh kraljev

V teh dneh domove obiskujejo koledniki, Gašper, Miha in Boltežar, ki k hiši prinašajo blagoslov za novo letino, srečo in zdravje ljudem in živini. Dobrodošli so zlasti v kmečkem okolju, povsod so bogato obdarovani, saj zbirajo darove za potrebe misijonov, za revne družine z otroki.

Za pravoslavne vernike pa se danes začne praznovanje badnjega dne, ob koncu katerega bodo pričakali Božič, dan Jezusovega rojstva. Pozno popoldne se bodo zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake (šopke s slamo in hrastovo vejico) in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili prazničnih maš.
V Beli krajini, na hribu nad Miliči stoji zidana srbska pravoslavna cerkev sv. Petra in Pavla. V tej cerkvi se k bogoslužju zbirajo prebivalci okoliških vasi, Paunovičev, Bojancev, Miličev in Marindola.

Cerkev je nadomestila staro leseno cerkev sv. Petra, katera je stala nad bližnjimi Paunoviči in so jo vaščani postavili po naselitvi na to območje.

Vsem, ki danes praznujete, želim srečen Božič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj