Na vsebino

Dekleta in fantje v rdečih oblekah

Pogosto se šele v megli, temi, na uničeni poti ali ko zaidemo, zavemo pomena markacij, usmerjevalnih tabel in urejenih poti, ki nam omogočajo varnejši in brezskrben obisk gora.

Za tem pa stoji skoraj 900 registriranih markacistov PZS, ki skrbi za več kot 11 tisoč kilometrov planinskih poti. V lanskem letu so temu delu namenili skoraj 37 tisoč prostovoljnih ur. Med njimi je samo deset odstotkov žensk.

Markacist je predvsem » prostovoljec«, član PD ki skrbi za označevanje in vzdrževanje planinskih poti, prostovoljno delo pa ni plačano z denarjem, temveč z občutkom koristnosti. V Sloveniji markiranje planinskih poti sega v leto 1893, ko so na ustanovnem občnem zboru Slovenskega planinskega društva, poleg glavnega odbora ustanovili tudi markacijski odbor z namenom preprečiti Nemcem, da bi slovenske planinske poti še naprej označevali z nemškimi napisi in kažipoti.

Markacisti Dolenjske in Bele krajine so v sobotni delovni delavni akciji popravili planinske poti proti Mirni gori. Svoje delo opravljajo brezplačno, le stroške za porabljen material (barve, čopiči …) in orodja, krijejo planinska društva.

Postanite član PD in jih s tem podprite. Še boljše, če se jim pridružite, z veseljem vas bodo sprejeli v svojo skupino.

So kot ena velika družina, ki jih povezujeta iskrenost in dobra volja.

.....

"Gore kličejo in jaz moram iti." - John Muir

Varen korak in veliko užitkov pri hoji po obnovljenih planinskih poteh proti Mirni gori.

Vir: Dom na Mirni gori

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj