Na vsebino

Drugačne pravljice v januarju

V januarju smo srečanje posvetili uspešnemu in zelo cenjenemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. Plečnik, čigar delo je cenjeno in zelo spoštovano tako v Sloveniji, kot v tujini, se je rodil 23. januarja 1872. Preteklo leto smo tako obeležili 150-letnico njegovega rojstva in njemu v čast je vlada to leto razglasila za Plečnikovo leto.

Plečnik je s svojim izredno bogatim arhitekturnim opusom zaznamoval tako naše glavno mesto, kot tudi Dunaj, Prago in Beograd. Uporabniki v VDC-ju so si na fotografijah pogledali nekaj njegovih stvaritev, ki se nahajajo v Ljubljani – Tromostovje, tržnica, NUK, Žale, Čevljarski most, Križanke … Prisluhnili smo tudi zanimivi zgodbi, ki je napisala Mojiceja Podgoršek, z naslovom O dečku, ki je sanjal velike sanje. Zgodba na zanimiv in razumljiv način prikaže življenjsko zgodbo Plečnika.

Z učenci iz OŠ Milke Šobar Nataše in manjšo skupino iz VDC-ja, pa smo prisluhnili zgodbi male plastične vrečke. Razmišljali smo o tem, kaj in predvsem na kakšen način lahko pripomoremo k temu, da zmanjšamo uporabo plastičnih vrečk. Ugotovili smo, da je najboljši način, da uporabljamo vrečke za večkratno uporabo – te si lahko naredimo tudi sami. Preizkusili so se tudi v tem, kako dobro znajo ločevati odpadke. Izmed narisanih predmetov so izbrali tiste, katere uvrstimo med embalažo in tiste, kateri sodijo med papir. Ločevanje jim je šlo zelo dobro in ga bodo uporabljali tudi v praksi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj