Na vsebino

Fotografije s profila Stara Metlika v času med 22. in 29.11.2020

Tudi v tem tednu se je na FB profil Stara Metlika naložilo kar nekaj "novih" starih fotografij.

Na naslovni fotografiji je Tamburaški orkester OŠ Metlika. Zasluge za ustanovitev je imela učiteljica Zora Herakovič in pa ravnatelj Žele, ki je priskrbel sredstva za nabavo inštrumentov. Učitelj Đuka Điljak nas je prihajal iz Zagreba ob nedeljah dopoldan in nas učil. Prvič smo ga vsi, seveda z učiteljico Zoro, pričakali na železniški postaji. Od njega smo dobili osnove, potem pa je vodenje prevzela za krajši čas Herakovičeva in nato Silvo Mihelčič st. Nastopali smo na prireditvah v šoli in Metliki pa tudi v ostalih bližnjih krajih. Vrhunec je bil nastop na RTV Ljubljana. Ker TV sprejemnikov še ni bilo - edino je bil v gradu v mladinskem klubu, so vsi naši starši tam tudi gledali naš nastop. Mi smo se potem v glavnem raztepli po srednjih šolah in so naša mesta zasedli mlajši (Zdravko Pavlovič).

Fotografijo 2 je prispevala Renata Butala in zapisala: "Ena slikica iz vrtca z vzgojiteljico Terezijo Pegam. Se kdo prepozna?"

Nikola Vukmanič je objavil nekaj fotografij hiše v Železnikih št. 1. Hiše več ni, v njej pa je bila rojena Nikolina žena (fotografija 3).

Zdravko Pavlovič je pripeval tudi fotografijo pod št. 4. Zgoraj, od leve : Hočevar Ignac - Nace, Prosenik Tonček, Sopšič Ludvik, Weis Poldič (pek). Spodaj : Okoren Anton in Marn Jože. John Plut je dopisal: " Zdravko, to je bilo slikano 1951 leta, ko se je Ludvik vrnil prvič iz Kanade. Tukaj med temi manjkata Grbec in stari Škofiček iz Hriba, kateri so bili zmiraj skupaj."

Na 5. fotografiji, ki jo je na stran pripel Marko Matekovič je Radovica. V ozadju rojstna hiša Joškota Slobodnika. Ognjičarja v Maisterovi vojski.

Renata Butala se je na 6. fotografiji spomnila dokumenta " Mestne prisege iz okoli leta 1780 (med 1778 in 1784)". Zvezek s slovenskima besediloma so iz Metlike prenesli v Višnjo Goro že kmalu po njegovem nastanku, da bi služil kot vzorec za priseganje in pisanje slovenskih prisežnih besedil. Najverjetnejša je razlaga, da ga je s seboj odnesel njegov avtor, metliški mestni pisar Jožef Cerovšek, ki se je v Višnjo Goro preselil med 18. junijem 1784 in 31. majem 1785.

Boštjan Zupančič pa se je na zadnji fotografiji v pregledu tega tedna spomnil glasila Razmerja, ki ni izhajalo v nakladi okrog 20 milijonov ampak samo okrog 250 izvodov. Iz leta 1983 je to.

Če ste mogoče zamudili 1. in 2. pregled tedna, ju najdete tukaj:

Minuli teden na profilu "Stara Metlika"

Stara Metlika v fotografijah

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj