Na vsebino

Gledališka predstava Zofija tudi na You Tube kanalu

Gledališka predstava Zofija obeležuje lani minevajočih 790 let od nastanka črnomaljske župnije in prve omembe Črnomlja kot naselja. Igra skozi smeh, solze, ples in spletke povzema ključna zgodovinska dejstva, ki so grobo služila kot navdih za samo zgodbo, ter jih z aktualizacijo srednjeveških značilnosti takratnega življenja tako približuje sodobnemu gledalcu.

Znano je, da je za ustanovitev župnije in hkratne prve omembe naselja zaslužna Zofija Višnjegorska. Njen oče, grof Albreht Višnjegorski, je prevzel Belo krajino Hrvaški in jo priključil Kranjski. Zofija se je poročila s Henrikom Andeškim in po številnih življenjskih zapletih, vzponih in padcih svojo posest zapustila oglejski nadškofiji, ki je, da bi Belo krajino oddaljila od poganstva, v Črnomlju ustanovila župnijo. Črnomelj je bil v listinah tako prvič omenjen kot naselje – in loco, qui dicitur Schirnomel.

Na ogled je bilo že kar nekaj uprizoritev Zofije, upamo, da ste si ogledali eno od predstav. Zahvaljujoč produkciji AV Lab Kluba belokranjskih študentov pa je Zofija zdaj na ogled tudi TUKAJ.

Priponke

Vir: Klub belokranjskih študentov

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj