Na vsebino

Grad Krupa

Blizu izvira reke Krupe ter okoli 4 km od Semiča je nekoč stal eden največjih in mogočnih gradov v Beli krajini imenovan grad Krupa. To je bila mogočna zgradba z debelimi zidovi, ki so bili še dodatno ojačani s petimi stolpi v Valvasorjevih časih. Zgrajen je bil v 13. st. Grad Krupa je imel štirioglate stolpe in nadstropno arkadno dvorišče. V 19. stoletju je bil grad Krupa središče uprave za vso Belo krajino.

Prvi lastniki gradu naj bi bila hrvaška plemiška rodbina Babonićev. Grad je bil prvič omenjen leta 1352 ("von der Crup"). Babonićevi so bili sorodniki grofov Ursini-Blagaj. S poroko sredi 14. stoletja so grad in gospoščino pridobili grofje Ortenburžani, po njihovem izumrtju leta 1418 pa so ga podedovali Celjski grofje, ki so ga imeli do njihovega izumrtja leta 1456. Nato so ga prevzeli Habsburžani oziroma deželnoknežja komora. Grad je bil leta 1427 omenjen kot "castrum Cruppa".

Vir: Odkrijte Belo krajino
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj