Na vsebino

Hiša dobrot Bele krajine

V torek je v Hiši dobrot v Metliki potekala uradna predstavitev le-te. Občina Metlika je namreč v partnerstvu s TD Vigred Metlika in Društvom vinogradnikov Metlika s projektom »Hiša dobrot Bele krajine» uspešno kandidiral na 2. javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina (LAS DBK) za sofinanciranje iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost projekta z DDV znaša 164.015,20 EUR, od tega predstavlja vrednost vodilnega partnerja Občine Metlika cca 144.013,20 EUR, ostalo so vložki partnerjev. Projekt je v višini 80% oz. 108.763,07 EUR sofinanciran iz sredstev ESRR.

Marjetka Pezdirc, direktorica Zavoda Metlika, je na kratko predstavila projekt: TUKAJ.

Glavne aktivnosti projekta so ureditev prodajno promocijskega centra v izmeri 84 m2 v objektu na Mestnem trgu 7, oblikovanje mreže ponudnikov lokalnih dobrot (25 ponudnikov), izvedba animacijskih delavnic in izdelava promocijskega filma. Gre za trajnostni projekt, katerega cilj je dvigniti kakovost in dodano vrednost lokalnim proizvodom, povečati lokalno samooskrbo ter približati lokalno pridelane prehranske izdelke širši javnosti na enem mestu.

Operacija domačih dobrot Bele krajine v starem mestnem jedru Metlike nakazuje novo smer za oživljanje starega mestnega jedra ter hkrati, današnjemu lokalnemu prebivalcu kot tudi zunanjemu obiskovalcu Metlike, na enem mestu ponudi našo bogato vinsko in prehransko ponudbo. Staro mestno jedro ima prek razvoja podobnih projektov potencial ponovno postati živahno središče lokalnega prebivalstva ter izredno močna nova turistična točka.

Spodnji del hiše je namenjen promociji in trženju lokalnih pridelkov in izdelkov, kjer je na enem mestu zbrana in predstavljena ponudba lokalnih vinarjev, mesto pa je zagotovljeno tudi sadjarskim, vrtnarskim, čebelarskim, oljnim, zeliščnim in ostalim proizvodom iz lokalnega okolja. Hiša dobrot bo pomembna turistična postojanka, saj bo tu na enem mestu zbrana in ustrezno predstavljena lokalna ponudba Bele krajine. Namen Hiše dobrot ni samo dvig ravni turistične ponudbe v metliškem mestnem jedru, temveč tudi čim boljša oskrba prebivalcev Bele krajine z izdelki lokalnega izvora.

V Hiši dobrote bosta svoj dom dobili dve pomembni in zelo dejavni društvi - Društvo vinogradnikov in Društvo kmečkih žena Metlika. Ravno v sodelovanju z njimi in drugimi lokalnimi partnerji bo Zavod organiziral delavnice, izobraževanja, predavanja in razne dogodke. S tem namenom Zavod v sodelovanju z Občino Metlika načrtuje drugo fazo sanacije objekta oz. sanacijo nadstropja, kjer je predviden večnamenski prostor.

V zadnjem delu nadstropja bo po predvidenih posegih vse pripravljeno na vzpostavitev kuhinje, ki bo služila predvsem delavnicam peke domačih dobrot.

Ob tej priložnosti so v Hiši dobrot pripravili tudi prigrizke in pijačo lokalnih ponudnikov, predstavili pa so tudi brezov sok Kate ter brezovi žganji Ive in Jure. Več o tem pa v priponki spodaj.

Priponke

Vir: Zavod Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj