Na vsebino

Izmenjevalnica oblačil v Črnomlju

Foto: ZIK Črnomelj
Foto: ZIK Črnomelj

Vsi, ki imajo doma omare polne oblačil, ki jih ne nosijo in ne vedo, kaj bi z njimi, so lahko na svoj račun prišli v ponedeljek na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj, kjer je potekala izmenjevalnica oblačil. Vsak obiskovalec je svoj kos oblačila, ki ga ne potrebuje več, lahko zamenjal za enega drugega.

Namen izmenjevalnice, ki jo je organiziral Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, je spodbujanje trajnostne mode in ponovne uporabe oblačil, ki bi drugače romala na odpad. Vsak Slovenec letno zavrže skoraj 12,3 kg oblačil. Izmenjevalnica oblačil tako ponuja alternativo množičnemu potrošništvu in hitri modi, ki močno onesnažujeta okolje s tekstilnimi odpadki in omogočata izkoriščanje delavcev iz držav v razvoju.

Pravila izmenjevalnice sicer velevajo, da lahko obiskovalci prinesejo oblačila, ki jih iz takšnega ali drugačnega razloga ne uporabljajo več, pri tem pa izbirajo samo oblačila, ki so lepo ohranjena, čista, brez lukenj, pack in manjkajočih gumbov. Prinesti je torej potrebno takšna oblačila, kakršna jih potem tudi sami odnesejo domov.

Na dogodku se je s svojimi izdelki predstavil tudi program Socialne aktivacije MOST.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj